icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Laat je niet volgen

We zijn de hele dag te volgen via onze telefoon, waar we ook gaan en staan. Die locatiegegevens zijn te koop, ontdekte BNR. Voor adverteerders handig, maar ook voor criminelen. Gelukkig kun je er iets tegen doen. 

   Gepubliceerd op:17 januari 2024

Laat je niet volgen 1200x800

Handel in locatiegegevens

Heb je je telefoon altijd bij je? Dan ben je eenvoudig te volgen. En niet alleen door justitie en inlichtingendiensten. Journalisten van BNR ontdekten dat er een levendige handel is in de locatiegegevens van miljoenen Nederlanders. Datahandelaren bieden online advertentieprofielen aan waaruit je met enige moeite kunt opmaken waar die mensen wonen, werken, winkelen en verder nog komen. De verhandelde data zijn geanonimiseerd, dus je kunt niet zomaar zien van wie de gegevens zijn. Maar als je ziet waar iemand iedere ochtend, middag en avond is, wordt duidelijk waar die persoon woont en werkt, en dus om wie het gaat.

Door apps verzameld

De verzamelde data worden geleverd door allerlei apps op je telefoon. Als je apps toestemming geeft om je locatie bij te houden, kan dit aan je advertentieprofiel worden gekoppeld. Die unieke profielen worden online verhandeld. Adverteerders kopen die gegevens om je op basis daarvan persoonlijke reclame te laten zien.

Het lukte BNR aan om die locatiedata te komen: via een Duitse tussenhandelaar. De handelaar adverteerde met de gegevens van 4 miljoen Nederlanders die waren verzameld door een Amerikaans en een Singaporees bedrijf.

De journalisten wisten met wat puzzelen onder meer een hoge officier van de landmacht te volgen. Desgevraagd bevestigde deze man dat het om hem ging. Volgens deskundigen op het gebied van IT-recht is de handel in locatiegegevens illegaal.

Lees het volledige artikel van BNR

Zet locatie uit

Als consument sta je niet machteloos. Je kunt het adverteerders en andere ‘geïnteresseerden’ lastig maken. Je kunt op je telefoon de toestemming voor het verzamelen en doorsturen van je locatie intrekken. Alleen, dat is niet handig bij een fitness- of navigatie-app. Kijk kritisch naar de apps die je locatie niet per se nodig hebben.

Android

  1. Zet de locatiefunctie uit als je die niet nodig hebt. Veeg vanaf de bovenrand van het scherm naar beneden en zo nodig nog een keer. Druk op ‘Locatie’ om dit uit te zetten. Als je de functie niet kunt vinden: tik op Instellingen > Locatie en zet het schuifje uit bij ‘Locatie gebruiken’.
  2. Kijk welke apps je locatie registreren en doorsturen. Waar je de instelling vindt, verschilt per telefoonmerk. Op een Samsung: tik op ‘Instellingen’ > ‘Apps’. Tik op de puntjes rechtsboven (instellingen) en kies ‘Machtigingsbeheer’. Kijk bij ‘Locatie’ kritisch naar de apps. Je kunt de toestemming intrekken, maar ook instellen dat de app die eerst moet vragen. Kun je de instelling niet vinden? Gebruik de zoekfunctie en zoek naar ‘locatie’.

iOS

  1. Zet de locatiefunctie uit als je hem niet nodig hebt. Ga naar ‘Instellingen’ > ‘Privacy en beveiliging’ > ‘Locatievoorzieningen’.
  2. In hetzelfde scherm zie je welke apps je locatie mogen gebruiken. Je kunt die rechten per app intrekken. Of je kunt instellen dat de app het bij gebruik eerst moet vragen.

Vernieuw je advertentie-ID

Je zit adverteerders en handelaren echt dwars als je regelmatig je advertentie-ID vernieuwt of zelfs verwijdert.

Android

  1. Ga naar ‘instellingen’ > ‘Privacy en beveiliging’> ‘Meer privacy-instellingen’ > ‘Advertenties’.
  2. Tik op ‘Advertentie-ID verwijderen’ of ‘Advertentie-ID resetten’.

iOS

  1. Ga naar ‘Instellingen’ > ‘Privacy en beveiliging’ > ‘Apple reclame’.
  2. Zet ‘Gepersonaliseerde reclame’ uit.