icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Mag Google je gegevens koppelen?

Mag Google je persoonsgegevens voor al zijn diensten blijven gebruiken? Het bedrijf gaat je dit vragen, of heeft dat al gedaan. Google is door een nieuwe Europese richtlijn verplicht je privacy beter te beschermen, maar doet dat liever niet.

   Gepubliceerd op:8 februari 2024

Strenge richtlijn

Grote internetbedrijven mogen geen misbruik (meer) kunnen maken van hun machtspositie, vindt de EU. Daarom treedt op 6 maart de Digital Markets Act (DMA) in werking. Deze strenge Europese verordening geldt voor de 6 zogenoemde poortwachters: Alphabet (Google), Apple, Microsoft, Meta (Facebook), Amazon en ByteDance (TikTok). Bij de meeste van deze 6 hoef je als gebruiker geen actie te ondernemen. Bij Google is dat anders.

Google gaat onder andere voldoen aan de eisen van de EU door op 6 maart de koppeling tussen zijn diensten te verbreken. Dat betekent bijvoorbeeld dat gebruikersgegevens die je invoert in de zoekmachine niet langer zonder jouw toestemming worden gebruikt voor andere Google-diensten zoals YouTube, Maps, Chrome en de advertentieservices. Maar omdat Google dit liever niet doet, vraagt het bedrijf je nu al om die koppeling in stand te houden.

Pop-upschermpje

Die vraag komt wanneer je inlogt op je Google-account. Sommige gebruikers hebben het pop-upschermpje al gekregen, veel anderen nog niet. Er zijn 3 opties. Je kunt alle Google-services gekoppeld houden, ze alle laten ontkoppelen of een keuze maken welke van de afzonderlijke diensten je gekoppeld wil houden. Je kunt het ‘(ont)koppelverzoek’ niet negeren, je móet een keuze maken. Je kunt de beslissing nog wel enkele keren 3 dagen uitstellen. Geef je geen toestemming? Of beslis je niet op tijd? Dan worden de diensten op 6 maart automatisch ontkoppeld.

Google gekoppeld houden pop-up

Waarom zou je Google zijn zin geven? Zonder de koppelingen zullen, volgens Google, een aantal handige diensten niet meer goed werken. Een voorbeeld dat Google noemt: als er geen koppeling is tussen de zoekmachine en Google Maps, zullen reserveringen die je maakt via Google Zoeken niet in Maps verschijnen. Aan de andere kant is het beter voor je privacy om de koppelingen op te heffen.

Beslissing aanpassen

Wat je ook beslist, je kunt je beslissing terugdraaien, ook na 6 maart. Op de computer gaat dat zo (op de smartphone vrijwel hetzelfde):

  1. Log in op je Google-account.
  2. Klik aan de linkerkant op ‘Gegevens en privacy’.
  3. Scrol naar beneden naar het blok ‘Gegevens uit apps en services die je gebruikt’.
  4. Klik onder ‘Gekoppelde Google-services’ op de link ‘Gekoppelde services beheren’.
  5. Selecteer de services die je wilt koppelen en selecteer ‘Volgende’.
  6. Kies ‘Bevestigen’ > ‘Klaar’ > ‘OK’.

En de andere ‘poortwachters’?

Ook de andere grote internetbedrijven komen met aanpassingen:

  • Apple
    Apple moet van de EU onder andere ‘sideloaden’ gaan toestaan. Dat betekent dat je vanaf iOS 17.4 (goedkopere) apps uit andere bronnen dan de App Store kunt installeren. Nadeel: dit vergroot de kans dat je malware op je iPhone en iPad installeert. Ook moet Apple toestaan dat andere betaaldiensten gebruikmaken van de NFC-chip in iPhones voor contactloos betalen. Nu kun je zo alleen betalen met Apple Pay.
  • Microsoft
    Ook Microsoft ontkomt niet aan de DMA. Zo kun je vanaf 6 maart voorgeïnstalleerde Microsoft-apps van de computer verwijderen. Het gaat onder andere om Edge, Camera, Foto’s en Cortana. Je kunt ze vervangen door alternatieven. Ook wordt het makkelijker om een andere standaard zoekmachine dan Bing te gaan gebruiken.
  • Meta
    Meta gaat gebruikers van Facebook en Instagram vragen of ze gegevens tussen deze 2 diensten willen (blijven) delen. En je kunt berichtendienst Messenger loskoppelen van Facebook. Ook komt er een betaalde abonnementsvariant van Facebook zonder advertenties.