icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Energieplafond aangepast

Het kabinet heeft de compensatieregeling voor dure energie aangepast. Met name voor stroom komt er meer compensatie.

   Gepubliceerd op:10 oktober 2022

€2500 per huishouden

Vanaf 1 januari 2023 geldt een prijsplafond op energie voor alle huishoudens en andere kleinverbruikers. Voor gas wordt het maximale tarief €1,45 per m3 tot een verbruik van 1200 m3. Voor elektriciteit gaat het tarief naar maximaal €0,40 per KWh en het maximale verbruik naar 2900 kWh. Je betaalt het markttarief voor het verbruik boven de grenswaarden. Het voordeel kan oplopen tot €2500 per huishouden.

Oorspronkelijk lag het maximum voor gas op €1,50 en dat van stroom op €0,70. Ook is de grenswaarde voor stroom verhoogd van 2400 kWh naar 2900 kWh.

Voor wie?

Het prijsplafond zal gelden voor alle kleinverbruikers. Naast huishoudens gaat het om zzp’ers, verenigingen en sommige kleine ondernemers. Voor andere ondernemers wordt nog nagedacht over een tegemoetkoming.

Ook huishoudens die zijn aangesloten op een warmtenet gaan profiteren van het prijsplafond. Het tarief wordt gekoppeld aan de het prijsplafond voor gas en wordt €47,39 per gigajoule warmte. Er is nog geen oplossing voor consumenten met blokverwarming waarbij meerdere huishoudens achter 1 aansluiting zitten.

Reactie Consumentenbond

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: ‘Fijn dat het kabinet geluisterd heeft naar onze kritiek. Het oorspronkelijke prijsplafond liet met name consumenten met een (hybride) warmtepomp in de steek. Met de wijzigingen loont het voor hen weer om de warmtepomp te gebruiken. Al zou het beter zijn om specifiek voor die groep een hoger plafond dan 2900 kWh te hanteren. Wij hebben voorstellen gedaan hoe dat op een goed uitvoerbare manier zou kunnen.