icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wijzigingen voor schenking aan goed doel

De Belastingdienst legt schenkingen in contanten aan banden en stelt aanvullende regels voor schenkingen in natura. Ook wil ze een einde maken aan voorwaardelijke schenkingen.

Sinds 1 januari 2021 gelden er strengere regels voor schenkingen aan goede doelen met een ANBI-status. Bij schenkingen in natura moet de actuele marktwaarde worden vermeld. Ook maakt de Belastingdienst een einde aan voorwaardelijke schenkingen.

   Gepubliceerd op:25 maart 2021

Giftenaftrek

Sinds 2021 zijn contante schenkingen niet meer aftrekbaar. Maar er zijn goede alternatieven. Zo is het overmaken van een gift een veilig en betrouwbaar alternatief voor contant geld. De gift is in dat geval eenvoudig te bewijzen via bijvoorbeeld een bankafschrift.

Herroepelijke schenkingen

Ook is afgesproken dat de charitatieve sector meewerkt aan het opsporen van fraude bij herroepelijke schenkingen (ook wel voorwaardelijke schenkingen genoemd). Bij dit soort schenkingen doneert de belastingplichtige in een kalenderjaar een fors bedrag aan een goed doel en trekt dat af via de giftenaftrek. Vervolgens komt hij hier in het nieuwe kalenderjaar, vaak met een bepaald excuus, op terug. Hoewel terugstorten niet verplicht is, werkt het goede doel daar vaak toch aan mee om de relatie niet te verstoren. De donateur moet in het nieuwe kalenderjaar dan de giftenaftrek corrigeren, maar dat gebeurt in de praktijk niet altijd. Om fouten en fraude met herroepen giften tegen te gaan, is afgesproken dat goede doelen een melding doen bij de Belastingdienst wanneer een substantiële gift zonder reden wordt herroepen. Bij een vermoeden van fraude kan ook bij lagere bedragen een melding worden gedaan.