Rozengeur en maneschijn?
Bijgewerkt op:18 maart 2025
Langer vitaal
Tuinieren verbetert je stemming. Je wordt er blij van. Helemaal wanneer je je eigen groenten en fruit kweekt. Het geeft een fijn en veilig gevoel om zelf voor je eten te kunnen zorgen. Alleen al daarom smaakt voedsel uit je eigen tuin zo lekker. Vaak in de tuin bezig zijn zou daarnaast stress verlagen, het geheugen verbeteren en je zou er zelfs langer door leven. Bij tuinieren komen veel gezonde zaken samen: beweging, blootstelling aan zonlicht en vaak ook sociale contacten.
Vaker naar buiten
Als je een tuin hebt ga je vaker naar buiten. Er moet altijd wel wat gebeuren. Tuinieren houdt je ook langer vitaal. Uit onderzoek blijkt dat mensen boven de 60 met een volkstuin minder gezondheidsklachten hebben en minder vaak naar de huisarts gaan. Ze zijn bovendien minder eenzaam en tevredener met hun leven.
Ongelukjes
Helaas is niet alles rozengeur en maneschijn in de tuin. Zo zit een ongeluk er vaak in een klein hoekje. Pas vooral op met elektrisch gereedschap, want dat veroorzaakt de meeste ongelukken in de tuin. Ook krioelende beestjes kunnen gevaar opleveren. Zo wordt 40% van de tekenbeten opgelopen in de tuin. Ziekteverwekkers als de tetanusbacterie en de parasiet Toxoplasma gondii kunnen zich schuilhouden in de grond. Draag dus tuinhandschoenen en was je handen na het tuinieren.
Verder komt rugpijn regelmatig voor bij tuinieren. Het helpt om de spieren warm te maken door even te wandelen en wat strekoefeningen te doen voordat je in de tuin aan de slag gaat. Veel bukken en gebukt werken om onkruid te wieden is erg belastend voor de onderrug en knieën. Gebruik daarom bij voorkeur gereedschap met een lange steel en vraag hulp bij werk dat te zwaar is. Toch wegen de voordelen van tuinieren ruimschoots op tegen de nadelen.
Gezonde moestuin
Een volkstuin is de leukste manier om te leren (moes)tuinieren. Daar ontmoet je andere liefhebbers die je graag helpen met het verzorgen van je tomatenplant of advies geven over een natuurlijke bestrijding van slakken of wormpjes tussen de wortels. Want plaaginsecten zullen waarschijnlijk ook interesse hebben in je moestuin. Zo kunnen je muntplantjes worden opgepeuzeld door blauwe muntgoudhaantjes. Maar bestrijdingsmiddelen horen niet thuis in een gezonde moestuin. Het is beter te accepteren dat de oogst ook weleens naar een insect gaat. De app Tuintalent geeft gratis tips voor tuinieren zonder gif.
Als je niet eerder een moestuin hebt gehad, is het aan te raden om te beginnen met aardappels. Die zijn simpel te verbouwen en zo’n eerste succeservaring kan naar meer smaken. De laatste jaren wordt een moestuin op braakliggend terrein of in de achtertuin steeds populairder. Het is dan van belang om uit te zoeken of de grond niet vervuild is. Je wilt er immers groenten, fruit of kruiden op verbouwen. Kijk hiervoor op de website van Bodemloket.