icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Haverzemelen en cholesterol

Vraag: Klopt het dat haverzemelen het cholesterol verlagen? Kan ik ze combineren met plantensterolen? En hebben beide dezelfde bijwerkingen als cholesterolverlagende statines?

   

Antwoord: De Europese Voedselautoriteit EFSA heeft geconcludeerd dat haverzemelen het LDL-cholesterolgehalte verlagen. De werkzame stof is een vezel (bètaglucaan) en als een voedingsmiddel minstens 1 gram bètaglucaan per portie verstrekt, mag het een gezondheidsclaim voeren. Wel geldt hierbij de kanttekening dat je minstens 3 gram bètaglucaan per dag moet gebruiken voor een gunstig effect. In 1-2 eetlepels haverzemelen zit ongeveer 1 gram bètaglucaan. Ook vanuit de Universiteit van Maastricht zijn studies gedaan die het verlagende effect van haverzemelen op het cholesterolgehalte bevestigen. 

Bètaglucanen en plantensterolen zijn goed te combineren: bij de aanbevolen hoeveelheden verminderen ze elkaars werking niet. De effecten zijn additief: je kunt ze bij elkaar optellen. De bijwerkingen die cholesterolverlagende statines kunnen veroorzaken, zult u niet ervaren bij haverzemelen en plantensterolen. 

Ronald Mensink, hoogleraar Moleculaire Voedingskunde aan de universiteit van Maastricht
Gezondgids 1, februari 2018

Terug naar het overzicht