! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Haverzemelen en cholesterol

Vraag: Klopt het dat haverzemelen het cholesterol verlagen? Kan ik ze combineren met plantensterolen? En hebben beide dezelfde bijwerkingen als cholesterolverlagende statines?


Antwoord: De Europese Voedselautoriteit EFSA heeft geconcludeerd dat haverzemelen het LDL-cholesterolgehalte verlagen. De werkzame stof is een vezel (bètaglucaan) en als een voedingsmiddel minstens 1 gram bètaglucaan per portie verstrekt, mag het een gezondheidsclaim voeren. Wel geldt hierbij de kanttekening dat je minstens 3 gram bètaglucaan per dag moet gebruiken voor een gunstig effect. In 1-2 eetlepels haverzemelen zit ongeveer 1 gram bètaglucaan. Ook vanuit de Universiteit van Maastricht zijn studies gedaan die het verlagende effect van haverzemelen op het cholesterolgehalte bevestigen. 

Bètaglucanen en plantensterolen zijn goed te combineren: bij de aanbevolen hoeveelheden verminderen ze elkaars werking niet. De effecten zijn additief: je kunt ze bij elkaar optellen. De bijwerkingen die cholesterolverlagende statines kunnen veroorzaken, zult u niet ervaren bij haverzemelen en plantensterolen. 

Ronald Mensink, hoogleraar Moleculaire Voedingskunde aan de universiteit van Maastricht
Gezondgids 1, februari 2018

Terug naar het overzicht

Smaakt dit naar meer?

Met de Gezondgids krijg je meer grip op je gezondheid. Wij beoordelen de laatste voedingstrends, selecteren het nieuws en geven praktische tips om in beweging te blijven.

Lees de gratis artikelen

Gezondgids 2 2021 1200x1200