icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Haverzemelen en cholesterol

Vraag: Klopt het dat haverzemelen het cholesterol verlagen? Kan ik ze combineren met plantensterolen? En hebben beide dezelfde bijwerkingen als cholesterolverlagende statines?


Antwoord: De Europese Voedselautoriteit EFSA heeft geconcludeerd dat haverzemelen het LDL-cholesterolgehalte verlagen. De werkzame stof is een vezel (bètaglucaan) en als een voedingsmiddel minstens 1 gram bètaglucaan per portie verstrekt, mag het een gezondheidsclaim voeren. Wel geldt hierbij de kanttekening dat je minstens 3 gram bètaglucaan per dag moet gebruiken voor een gunstig effect. In 1-2 eetlepels haverzemelen zit ongeveer 1 gram bètaglucaan. Ook vanuit de Universiteit van Maastricht zijn studies gedaan die het verlagende effect van haverzemelen op het cholesterolgehalte bevestigen. 

Bètaglucanen en plantensterolen zijn goed te combineren: bij de aanbevolen hoeveelheden verminderen ze elkaars werking niet. De effecten zijn additief: je kunt ze bij elkaar optellen. De bijwerkingen die cholesterolverlagende statines kunnen veroorzaken, zult u niet ervaren bij haverzemelen en plantensterolen. 

Ronald Mensink, hoogleraar Moleculaire Voedingskunde aan de universiteit van Maastricht
Gezondgids 1, februari 2018

Terug naar het overzicht

Gezondgids

Wil je bewust en gezond leven? Laat de Gezondgids je daarbij helpen, met tests van voedsel en medicijnen. Maar ook met praktische tips waar je elke dag iets mee kunt. Daarnaast geven we adviezen over hoe je klachten en gebreken voorkomt en je conditie op peil houdt en krijg je actueel gezondheidsnieuws.

Meer informatie over de Gezondgids

Gezondgids 1 2020 1200x1200