icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Zonnebrandmiddel

Vraag: Zijn er eisen waar een zonnebrandmiddel aan moet voldoen om te voorkomen dat mijn huid verbrandt? En helpt aftersun als dit toch gebeurt?


Zonnebrand-HIPPOAntwoord: Er bestaan veel soorten zonnebrandmiddelen, maar de beschermingsfactoren zijn universeel. Alle producten en merken met dezelfde beschermingsfactor (SPF) bieden dezelfde bescherming tegen ultraviolette straling. De sun protection factor (SPF) die je nodig hebt, is afhankelijk van je huidtype. Over het algemeen geldt: smeer in Nederland bij dagelijkse buitenactiviteiten minimaal SPF 15. En gebruik SPF 30 bij uitgebreid zonnen en op buitenlandse zon- en wintersportvakanties. Gebruik een ruime hoeveelheid om de aangegeven beschermingsfactor te halen. Kies altijd een zonnebrandmiddel dat uvb én uva-straling tegenhoudt. Uvb-straling verbrandt de huid, terwijl uva-straling de huid sneller veroudert. Beide dragen bij aan het risico op huidkanker.

Aftersun brengt het vochtgehalte van de huid op peil, maar kan huidschade door verbranding niet herstellen. Smeer je daarom altijd preventief in, bedek de huid en zoek op tijd de schaduw op.

Kim Kruijt, beleidsmedewerker Preventie, KWF Kankerbestrijding
Gezondgids 4, augustus 2014

Lees meer: 

Terug naar het overzicht

 

Gezondgids

Wil je bewust en gezond leven? Laat de Gezondgids je daarbij helpen, met tests van voedsel en medicijnen. Maar ook met praktische tips waar je elke dag iets mee kunt. Daarnaast geven we adviezen over hoe je klachten en gebreken voorkomt en je conditie op peil houdt en krijg je actueel gezondheidsnieuws.

Meer informatie over de Gezondgids

Gezondgids 2 2020