icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Verandering medicijnprijs

Vraag: Regelmatig haal ik het geneesmiddel Levomenthol 2% in lanettecrème bij mijn apotheek. Hoe kan het dat dit middel eerst €8,22 kost en nog geen twee maanden later ineens €12,23?


Antwoord: Het zelfzorggeneesmiddel Levomenthol 2% in lanettecrème, een verkoelende en jeukstillende crème, is een zogenoemde doorgeleverde bereiding. Dit zijn producten die een apotheek zelf bereidt en doorlevert aan andere apotheken. Het zijn vaak op maat gemaakte middelen. Er zijn nog maar een paar apotheken in Nederland die de titel Eigenbereidende Apotheek mogen dragen. Ze staan onder toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en moeten aan strenge voorwaarden voldoen.

‘Doorgeleverde eigen bereidingen’ stonden tot voor kort niet op de officiële prijslijst van apotheken. Hierdoor konden de extra kosten voor bijvoorbeeld bereiding en doorlevering niet worden gerekend en leden de apotheken er behoorlijk verlies op. Sinds 1 februari 2014 is dit door zorgverzekeraars en overheid rechtgezet, waardoor apothekers de juiste, hogere, prijs kunnen rekenen. 

Sandra Mul, redacteur-onderzoeker Zorg, Consumentenbond
Gezondgids 5, oktober 2014

Lees ook:
Tips voor vergoeding van medicijnen

Terug naar het overzicht

 

Gezondgids

Wil je bewust en gezond leven? Laat de Gezondgids je daarbij helpen, met tests van voedsel en medicijnen. Maar ook met praktische tips waar je elke dag iets mee kunt. Daarnaast geven we adviezen over hoe je klachten en gebreken voorkomt en je conditie op peil houdt en krijg je actueel gezondheidsnieuws.

Meer informatie over de Gezondgids

Gezondgids 2 2020