icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Weggooien medicijnen voorkomen

Vraag: Mijn man brengt weleens medicijnen ongebruikt terug naar de apotheek, omdat hij ze niet meer nodig heeft of er niet tegen blijkt te kunnen. De apotheker gooit deze steeds weg, wat wij zonde vinden. Kan dit anders? 


medicijnen weggooienAntwoord: Elk jaar wordt voor tientallen miljoenen euro’s aan ongebruikte medicijnen weggegooid. Dit is ook veel apothekers en artsen een doorn in het oog. Proeven met apotheken die ongebruikte medicijnen innamen om ze opnieuw te verstrekken, zijn nog weinig succesvol gebleken. Een van de problemen is dat medicijnen buiten de apotheek niet altijd onder goede condities worden bewaard.

Het heruitgeven van medicijnen is tot op heden dan ook niet toegestaan. De experimenten hebben daar nog niets aan veranderd. Verspilling is wel aan te pakken. Wie een medicijn voor het eerst gebruikt, kan een kleine(re) hoeveelheid vragen om te proberen. Mochten er toch ongebruikte medicijnen overblijven, gooi ze dan niet zomaar weg, maar lever ze in bij de apotheek, bij de chemokar of het depot voor klein chemisch afval.

Frouke Tamsma, redacteur-onderzoeker Gezond, Consumentenbond
Gezondgids 5, oktober 2015

Lees ook:
Verspilling van medicijnen

Terug naar het overzicht

 

Gezondgids

Wil je bewust en gezond leven? Laat de Gezondgids je daarbij helpen, met tests van voedsel en medicijnen. Maar ook met praktische tips waar je elke dag iets mee kunt. Daarnaast geven we adviezen over hoe je klachten en gebreken voorkomt en je conditie op peil houdt en krijg je actueel gezondheidsnieuws.

Meer informatie over de Gezondgids

Gezondgids 1 2020 1200x1200