! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Verkleuring vitaminepillen

Vraag: Ik slik al jaren vitamine C-pillen. Oorspronkelijk zijn die pilletjes wit van kleur. Na verloop van tijd worden ze geel, terwijl ik het potje erg goed afsluit. Zorgt die verkleuring voor vermindering van het vitaminegehalte?


Antwoord: Vitamine C ofwel ascorbinezuur is een stof die onder invloed van zuurstof, licht en vocht kan ontleden. De ontleding onder invloed van zuurstof heet oxidatie; hierbij wordt een geel oxidatieproduct gevormd. Verkleuring van de tabletten kan betekenen dat er ontleding in heeft plaatsgevonden. 

De fabrikant van de tabletten stelt een houdbaarheids- of uiterste gebruiksdatum vast. Binnen deze periode kunt u de pillen gewoon blijven innemen, omdat het gehalte niet drastisch vermindert. Om te voorkomen dat het gehalte van de tabletten te sterk terugloopt, is het wel belangrijk de bewaarinstructies goed op te volgen. Voor vitamine C betekent dat de pot goed afsluiten en op een droge plek bewaren. De badkamer bijvoorbeeld is hiervoor vanwege de hoge luchtvochtigheid geen geschikte plek.

Hanneke Goossens, apotheker bij apotheek Stevenshof in Leiden
Gezondgids 1, februari 2018

Terug naar het overzicht
 

Boek 'Hoe zit dat?'

Gezondheid en voeding zijn populaire onderwerpen. Dat merken we aan de hoeveelheid vragen die hierover bij ons binnenkomen. Voor het boek ‘Hoe zit dat?’ selecteerden we 250 heel diverse vragen en de antwoorden van deskundigen.

Hoe zit dat 2021 1200x1200