icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Verkleuring vitaminepillen

Vraag: Ik slik al jaren vitamine C-pillen. Oorspronkelijk zijn die pilletjes wit van kleur. Na verloop van tijd worden ze geel, terwijl ik het potje erg goed afsluit. Zorgt die verkleuring voor vermindering van het vitaminegehalte?


Antwoord: Vitamine C ofwel ascorbinezuur is een stof die onder invloed van zuurstof, licht en vocht kan ontleden. De ontleding onder invloed van zuurstof heet oxidatie; hierbij wordt een geel oxidatieproduct gevormd. Verkleuring van de tabletten kan betekenen dat er ontleding in heeft plaatsgevonden. 

De fabrikant van de tabletten stelt een houdbaarheids- of uiterste gebruiksdatum vast. Binnen deze periode kunt u de pillen gewoon blijven innemen, omdat het gehalte niet drastisch vermindert. Om te voorkomen dat het gehalte van de tabletten te sterk terugloopt, is het wel belangrijk de bewaarinstructies goed op te volgen. Voor vitamine C betekent dat de pot goed afsluiten en op een droge plek bewaren. De badkamer bijvoorbeeld is hiervoor vanwege de hoge luchtvochtigheid geen geschikte plek.

Hanneke Goossens, apotheker bij apotheek Stevenshof in Leiden
Gezondgids 1, februari 2018

Terug naar het overzicht
 

Gezondgids

Wil je bewust en gezond leven? Laat de Gezondgids je daarbij helpen, met tests van voedsel en medicijnen. Maar ook met praktische tips waar je elke dag iets mee kunt. Daarnaast geven we adviezen over hoe je klachten en gebreken voorkomt en je conditie op peil houdt en krijg je actueel gezondheidsnieuws.

Meer informatie over de Gezondgids

Gezondgids 2 2020