icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
De beste zorgverzekering, die wil jij toch ook? |

Vergelijk en stap over

zorgicoon-45x45px

Acrylamide

Vraag: Ik las dat de stof acrylamide, die ontstaat bij frituren of bakken, gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid. Is er verschil tussen bereiding met een airfryer, friteuse en koekenpan? En wat is beter: diepvriesfriet of friet van verse aardappelen?

Antwoord: Acrylamide ontstaat bij de bruinkleuring van zetmeelrijke producten, dus aardappel- en graanproducten als friet, chips en in mindere mate brood, en snacks ‘in een jasje’ zoals kroketten en loempia’s. Het ontstaat dus ook bij frituren, of dat nu met een airfryer of een friteuse gebeurt. In zeer grote hoeveelheden blijkt acrylamide bij dieren kankerverwekkend te zijn. Hetzelfde effect is te verwachten bij mensen. Het algemene advies is daarom niet meer dan twee keer per week acrylamiderijke producten te eten. 

Hoe hoog het acrylamidegehalte in friet is, hangt af van diverse factoren. De belangrijkste is: hoe bruiner, hoe meer. Ook aardappelras, oogsttijd en leeftijd van de aardappel spelen een rol. Diepvriesfriet is gemaakt van aardappelen met de gunstigste eigenschappen. Diepvriesfriet is dus beter dan verse aardappelen.

Noëlle van der Weel, redacteur-onderzoeker Wonen & Leven Consumentenbond
Gezondgids 3, juni 2017

Lees ook:
Gezond frituren

Terug naar het overzicht

 

Gezondgids

Wil je bewust en gezond leven? Laat de Gezondgids je daarbij helpen, met tests van voedsel en medicijnen. Maar ook met praktische tips waar je elke dag iets mee kunt. Daarnaast ook veel adviezen over hoe je klachten en gebreken voorkomt en je conditie op peil houdt en actueel gezondheidsnieuws.

Meer informatie over de Gezondgids

gezondsgids-5-2017