icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Linksdraaiende yoghurt

Vraag: Ik ben parkinsonpatiënt en heb begrepen dat het vanwege aminozuren goed is om linksdraaiende (Bulgaarse) yoghurt te eten. Klopt dit?


Linksdraaiende-yoghurt-HIPPOAntwoord: Er is een bepaald gen dat is gelinkt aan de ziekte van Parkinson. Door een fout in dit gen worden bepaalde stoffen, waaronder linksdraaiend melkzuur, niet meer aangemaakt. De gedachte is dat het ontbreken hiervan mogelijk een van de oorzaken is van een ontregeling in de zenuwen, met parkinson als gevolg. Duitse onderzoekers hebben in cellen van microscopisch kleine wormen aangetoond dat het toedienen van linksdraaiend melkzuur ervoor kan zorgen dat zenuwcellen weer normaal functioneren. Linksdraaiend melkzuur zit in alle yoghurt, vooral in Bulgaarse, waardoor het logisch is te denken dat het goed is bij parkinson. Maar mensen zijn geen wormen; het is alleen nog op celniveau onderzocht en de interessante ontdekking vraagt om nader onderzoek.

Thomas Cammelbeeck, redacteur-onderzoeker Voeding, Consumentenbond
Gezondgids 3, juni 2015

Lees ook:
Dossier Parkinson (pdf, alleen voor leden)
Hoe gezond is yoghurt?

Terug naar het overzicht
 

Gezondgids

Wil je bewust en gezond leven? Laat de Gezondgids je daarbij helpen, met tests van voedsel en medicijnen. Maar ook met praktische tips waar je elke dag iets mee kunt. Daarnaast geven we adviezen over hoe je klachten en gebreken voorkomt en je conditie op peil houdt en krijg je actueel gezondheidsnieuws.

Meer informatie over de Gezondgids

Gezondgids 1 2020 1200x1200