icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Linksdraaiende yoghurt

Vraag: Ik ben parkinsonpatiënt en heb begrepen dat het vanwege aminozuren goed is om linksdraaiende (Bulgaarse) yoghurt te eten. Klopt dit?


Linksdraaiende-yoghurt-HIPPOAntwoord: Er is een bepaald gen dat is gelinkt aan de ziekte van Parkinson. Door een fout in dit gen worden bepaalde stoffen, waaronder linksdraaiend melkzuur, niet meer aangemaakt. De gedachte is dat het ontbreken hiervan mogelijk een van de oorzaken is van een ontregeling in de zenuwen, met parkinson als gevolg. Duitse onderzoekers hebben in cellen van microscopisch kleine wormen aangetoond dat het toedienen van linksdraaiend melkzuur ervoor kan zorgen dat zenuwcellen weer normaal functioneren. Linksdraaiend melkzuur zit in alle yoghurt, vooral in Bulgaarse, waardoor het logisch is te denken dat het goed is bij parkinson. Maar mensen zijn geen wormen; het is alleen nog op celniveau onderzocht en de interessante ontdekking vraagt om nader onderzoek.

Thomas Cammelbeeck, redacteur-onderzoeker Voeding, Consumentenbond
Gezondgids 3, juni 2015

Lees ook:
Dossier Parkinson (pdf, alleen voor leden)
Hoe gezond is yoghurt?

Terug naar het overzicht
 

Smaakt dit naar meer?

Met de Gezondgids krijg je meer grip op je gezondheid. Wij beoordelen de laatste voedingstrends, selecteren het nieuws en geven praktische tips om in beweging te blijven.

Lees de gratis artikelen

Webwinkel Gezondgids 4 2020 1200x1200