! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zijn volkorenproducten gezond?

Vraag: Diverse media, waaronder de Consumentengids, geven hoog op over de positieve aspecten van vezels. Andere media zeggen dat fytinezuur – dat zit in graanproducten uit de gehele korrel– zich bindt aan mineralen en spoorelementen als calcium en ijzer. Door die verbinding zouden de stoffen minder goed kunnen worden opgenomen. Hoe gezond zijn volkorenproducten eigenlijk?


fytinezuurAntwoord: Het is bekend dat fytinezuur – dat ook in peulvruchten, groente, noten en zaden zit – de opname van mineralen en spoorelementen negatief beïnvloedt. Gelukkig is onze voeding complex en bevat hij allerlei stoffen die de opname van voedingsstoffen juist bevorderen. Zo helpt vitamine C de opname van ijzer een handje. En fytinezuur heeft als antioxidant ook een gunstige eigenschap: het beschermt cellen tegen schadelijke vrije radicalen die onder meer worden gevormd tijdens normale lichamelijke processen. Volkorenproducten omwille van fytinezuur links laten liggen, is niet nodig. Je loopt dan gezonde vezels en B-vitaminen mis.

Thomas Cammelbeeck, redacteur-onderzoeker Voeding, Consumentenbond
Gezondgids 5, oktober 2015

Lees ook:
Test volkorenbrood
Eet ik voldoende vezels?

Terug naar het overzicht

 

Smaakt dit naar meer?

Met de Gezondgids krijg je meer grip op je gezondheid. Wij beoordelen de laatste voedingstrends, selecteren het nieuws en geven praktische tips om in beweging te blijven.

Lees de gratis artikelen

Gezondgids 2 2021 1200x1200