icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bespaar met het Energiecollectief |

Schrijf je nu in

Energiecollectief icon

Zijn volkorenproducten gezond?

Vraag: Diverse media, waaronder de Consumentengids, geven hoog op over de positieve aspecten van vezels. Andere media zeggen dat fytinezuur – dat zit in graanproducten uit de gehele korrel– zich bindt aan mineralen en spoorelementen als calcium en ijzer. Door die verbinding zouden de stoffen minder goed kunnen worden opgenomen. Hoe gezond zijn volkorenproducten eigenlijk?

fytinezuurAntwoord: Het is bekend dat fytinezuur – dat ook in peulvruchten, groente, noten en zaden zit – de opname van mineralen en spoorelementen negatief beïnvloedt. Gelukkig is onze voeding complex en bevat hij allerlei stoffen die de opname van voedingsstoffen juist bevorderen. Zo helpt vitamine C de opname van ijzer een handje. En fytinezuur heeft als antioxidant ook een gunstige eigenschap: het beschermt cellen tegen schadelijke vrije radicalen die onder meer worden gevormd tijdens normale lichamelijke processen. Volkorenproducten omwille van fytinezuur links laten liggen, is niet nodig. Je loopt dan gezonde vezels en B-vitaminen mis.

Thomas Cammelbeeck, redacteur-onderzoeker Voeding, Consumentenbond
Gezondgids 5, oktober 2015

Lees ook:
Test volkorenbrood
Eet ik voldoende vezels?

Terug naar het overzicht

 

Gezondgids

Wil je bewust en gezond leven? Laat de Gezondgids je daarbij helpen, met tests van voedsel en medicijnen. Maar ook met praktische tips waar je elke dag iets mee kunt. Daarnaast ook veel adviezen over hoe je klachten en gebreken voorkomt en je conditie op peil houdt en actueel gezondheidsnieuws.

Meer informatie over de Gezondgids

gezondsgids-5-2017