icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Paardenvleesaffaire vraagt om streng optreden overheid

Nieuws
|
Voedselfabrikanten moeten duidelijk op de verpakking vermelden welke samenstelling een product heeft. Gebeurt dit niet, dan moet de overheid streng optreden en de betreffende bedrijven beboeten. Hiervoor pleit de Consumentenbond, nadat er producten uit voorzorg uit de schappen zijn gehaald omdat ze mogelijk paardenvlees bevatten.

   Gepubliceerd op:12 februari 2013

Bart Combée, directeur Consumentenbond: 'Consumenten hebben er recht op te weten wat er in een product zit. Als er bijvoorbeeld op een hamburger staat dat deze uit 100% rundvlees bestaat, moeten consumenten daarop kunnen vertrouwen. Als er toch iets anders in zit, is er sprake van misleiding en een overtreding van de Warenwet. Alleen het terughalen van het product is dan niet voldoende. De overheid moet de betreffende bedrijven beboeten, zodat er een waarschuwende werking van uitgaat. Het kan niet zo zijn dat fabrikanten door lange en ondoorzichtige productieketens zelf niet meer weten wat ze uiteindelijk verkopen.'

Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië blijkt er in allerlei burgers en diepvriesmaaltijden paardenvlees te zitten, terwijl er rundvlees op het etiket staat. Ook in Nederland halen supermarktketens Plus en Boni uit voorzorg producten uit de winkels, omdat ze mogelijk paardenvlees bevatten, terwijl dat niet op het etiket staat.

Via het reactieformulier kunnen consumenten laten weten wat zij hiervan vinden:

  1. Ik vind het voldoende als fabrikanten een product met een verkeerd etiket uit de schappen halen.
  2. Ik vind dat de overheid streng moet ingrijpen als een product een verkeerd etiket heeft.