icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Patiënten met problematische kunstheup dubbel de dupe

Nieuws
|
Verzekeraars lijken coulant te zijn door de kosten te vergoeden voor extra behandelingen en verplichte jaarlijkse controles bij patiënten met de problematische metaal-op-metaal heupprothese (mom-heup), maar verzekerden betalen alsnog een flink deel van de rekening via het verplichte eigen risico. De Consumentenbond vindt dat verzekeraars deze kosten hier buiten moeten laten. Bovendien dringt de Consumentenbond er bij verzekeraars op aan de schade te verhalen bij de betrokken producenten, leveranciers en zorgverleners.

   Gepubliceerd op:7 juni 2013

Op advies van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) werd de mom-heup vanaf 2012 van de markt gehaald en werd er voor de patiënten een controleregime opgesteld. Dit betekent dat gedupeerden vaak nog jarenlang hiervoor aanspraak op hun eigen risico moeten maken. In totaal kan het per patiënt om duizenden euro's gaan, terwijl de veroorzakers van het leed niet altijd worden aangesproken. Verzekeraars zouden zich actiever op kunnen stellen door bij de veroorzakers de schade te verhalen. Het niet verhalen van schade is verspilling van premiegelden, terwijl consumenten de afgelopen jaren keer op keer werden geconfronteerd met hogere premies en beperkingen van het basispakket.

Ingekapselde metaaldeeltjes

De metaal-op-metaal heupprothese die eind jaren '90 op de markt kwam, zou onverslijtbaar zijn en werd als 'sportheup' in de markt gezet. Maar de slijtage bleek veel sneller te gaan dan verwacht en zorgde veelal voor ingekapselde metaaldeeltjes in het lichaam, met als mogelijke gevolgen ontstekingen, pseudo-tumoren en andere problemen. Dit leidt vaak tot extra operaties. De firma DePuY haalde in 2010 een mom-heup van de markt die voor buitensporig veel problemen zorgde. Later bleken ook bij sommige andere merken problemen op te treden, waarop in 2012 de NOV een algehele stop voor mom-heupen invoerde.

Meer informatie over de mom-heup staat in de Gezondgids van juni 2013.