icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kindertussendoortjes vaak te groot en ongezond

Nieuws
|
Kindertussendoortjes bevatten vaak meer suiker en calorieën dan goed is voor kinderen. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond -voor het magazine Beste Koop voor je Kind- naar 20 producten die speciaal bedoeld zijn voor een jonge doelgroep. De Consumentenbond pleit ervoor dat fabrikanten snel maatregelen nemen voor kleinere porties en een gezondere samenstelling van kindertussendoortjes.

   Gepubliceerd op:20 februari 2015

Jongetje eet kooekje

Uit het onderzoek blijkt dat kindertussendoortjes vaak 90 tot ruim 100 calorieën bevatten, terwijl in 'volwassenen' koekjes zoals speculaasjes of bastognekoeken zo'n 60 calorieën zitten. Sommige extraatjes voor kinderen lijken gezond, zoals de Jumbo Yoghurtrozijntjes. Maar meer dan de helft is coating: de rozijnen zijn bedekt met een laag olie en suiker en bevatten maar 1% yoghurtpoeder.

Ook de Dinosaurus melkchocolade koekjes van Lotus zijn erg vet en calorierijk, één koekje bevat al 95 calorieën en de koekjes zijn ook nog eens per 3 verpakt, goed voor 4 klontjes suiker. Sommige fabrikanten laten weten dat ze zich van geen kwaad bewust zijn en dat de porties afgestemd zijn op de 'behoefte van kinderen'.

Treuzelende fabrikanten

Minister Schippers kondigde in 2014 aan dat over suiker in kinderproducten en de portiegrootte datzelfde jaar met voorrang nog afspraken zouden worden gemaakt met fabrikanten. Bart Combée, directeur Consumentenbond: 'Ondanks de toezeggingen van Schippers, hebben fabrikanten over kinderproducten nog steeds geen afspraken gemaakt in het Levensmiddelenakkoord. Fabrikanten verpakken koekjes vaak per 2 of 3 of stoppen er een aantal in een leuk zakje. De porties zijn gewoon te groot en kinderen krijgen daardoor teveel calorieën en suiker binnen.'

Bekijk ook:

  • Mijn kind is te dik
  • Bestelpagina Beste Koop voor je Kind