icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Objectieve vergelijking energiekosten bij stadsverwarming hard nodig

Nieuws
|
Ruim een jaar na de invoering van de Warmtewet constateren de Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis (VEH) en de Woonbond dat de consumentenbescherming van huishoudens met stadsverwarming nog onvoldoende is. Volgens de organisaties betalen gebruikers van stadswarmte honderden euro's meer dan vergelijkbare huishoudens aangesloten op gas. VEH vraagt namens de drie belangenorganisaties de Tweede Kamer om niet te oordelen op basis van een theoretische werkelijkheid, maar te kijken naar de praktische financiële gevolgen voor consumenten.

   Gepubliceerd op:4 februari 2015

radiator-knop

Op 4 februari hoort de Tweede Kamer diverse belangenbehartigers, leveranciers, de toezichthouder en overheden over hun ervaringen met de op 1 januari 2014 in werking getreden Warmtewet. De Consumentenbond, VEH en de Woonbond wezen de Kamer in het najaar van 2014 al op de ruim 20 door hen geconstateerde pijnpunten in Warmtewet en Warmteregeling. VEH verzamelde toen in korte tijd maar liefst 7500 consumentenklachten over stadsverwarming: mensen vinden dat ze te veel betalen.

Niet meer dan anderen

De Warmtewet moet ervoor zorgen dat huishoudens die zijn aangesloten op stadsverwarming, of op een andere collectieve warmtevoorziening, niet meer betalen voor de levering van warmte dan huishoudens met een cv-ketel. Een  snel en eenvoudig uit te voeren praktijkvergelijking kan uitwijzen of stadswarmteklanten wel of niet honderden euro's meer betalen dan  vergelijkbare huishoudens aangesloten op gas.

Meer informatie is ook te lezen op de website van Vereniging Eigen Huis.