icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Tinder schendt privacy gebruikers

Nieuws
|
Datingapp Tinder heeft veel te vage en te breed geformuleerde privacyvoorwaarden. Dat concludeert de Consumentenbond na onderzoek van zijn Noorse zusterorganisatie Forbrukerradet.

   Gepubliceerd op:7 maart 2016

Tinder-schendt-privacy-gebruikers

Tinder stuurt bovendien allerlei persoonlijke gegevens uit Facebook-accounts door naar derden.

Doorsturen

Consumenten die de Tinder-app willen gebruiken, moeten tijdens het installeren hun account koppelen aan Facebook. Tinder vist vervolgens e-mailadres, profielnaam, vriendenlijst, geboortedatum, geslacht, arbeidsverleden, seksuele voorkeur, foto's, video's en vind-ik-leuks uit Facebook en behoudt zich het recht voor deze gegevens door te sturen aan derden zoals adverteerders en handelaren in persoonsgegevens. Ook flirtgedrag in de datingapp zelf stuurt Tinder door.

Kwalijk

Bart Combée, directeur Consumentenbond: 'In de algemene voorwaarden van Tinder geven gebruikers Tinder feitelijk toestemming om voor eeuwig van alles te doen met hun persoonlijke gegevens, zoals chats, foto's en video's. Dit is extra kwalijk omdat kinderen vanaf 13 jaar al gebruik kunnen maken van Tinder en gebruikers hun Tinder-account niet kunnen verwijderen.* Bovendien kan Tinder zijn privacyvoorwaarden aanpassen zonder gebruikers daarover te informeren.' De Consumentenbond heeft de toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens geïnformeerd over de resultaten van het onderzoek en bestudeert verder hoe het Tinder kan aanspreken.

*Update: gebruikers kunnen hun Tinder-account wel verwijderen, maar Tinder geeft niet duidelijk aan of bij het verwijderen van het account ook de gegevens worden verwijderd.


Voorbeeld:

Tinder AV