icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Flinke prijsverschillen tussen verhuisbedrijven

Nieuws
|
Een praktijkproef van de Consumentenbond laat zien dat de prijs van een verhuizing van dezelfde inboedel uiteen kan lopen van €337 tot €2313. Consumenten krijgen het advies om de prijzen en voorwaarden van verhuisbedrijven goed met elkaar te vergelijken en meerdere offertes op te vragen.
babs van der staak

Babs van der Staak   WoordvoerderGepubliceerd op:24 augustus 2017

hypotheek-tot-verhuisdoos

De Consumentenbond vroeg 32 offertes aan bij Erkende Verhuizers en niet-erkende verhuisbedrijven voor een verhuizing van een echtpaar van een twee-onder-een-kapwoning in Westzaan naar een appartement in Katwijk. Erkende Verhuizers zijn vaak duurder dan verhuisbedrijven die niet zijn aangesloten, maar ook tussen de Erkende Verhuizers onderling kan het prijsverschil oplopen tot ruim €1200.

De prijsverschillen worden waarschijnlijk veroorzaakt doordat verhuisbedrijven een verschillende inschatting maken van de grootte van de inboedel, van 16 tot 45 m3. Ook het aantal benodigde dozen varieerde enorm, van 60 tot 150.

Enquête: prijs en tevredenheid

Uit een enquête onder 12.000 leden van het Consumentenbondpanel blijkt dat de prijs van een verhuizing voor weinig consumenten doorslaggevend is. 35% van de panelleden heeft weleens een verhuizer ingeschakeld en 80% daarvan koos voor een Erkende Verhuizer. De meeste ondervraagden zijn tevreden over hun verhuisbedrijf: Erkende Verhuizers krijgen van de geënquêteerden een 8,2, niet aangesloten bedrijven een 7,3.

Let op de voorwaarden

Erkende Verhuizers werken allemaal met dezelfde voorwaarden, die in overleg met de Consumentenbond zijn vastgesteld. Consumenten die een probleem hebben met een Erkende Verhuizer en daar met het bedrijf niet uitkomen, kunnen hun zaak voorleggen aan de Geschillencommissie Verhuizen. Niet-erkende verhuisbedrijven hebben hun eigen voorwaarden en kunnen bijvoorbeeld een eigen risico in rekening brengen bij schade. Dit kan oplopen tot €750. Ook stellen sommige niet-erkende verhuizers dat ze niet aansprakelijk zijn voor verlies en diefstal tijdens de verhuizing.

Lees het artikel met tips voor consumenten die op zoek zijn naar een verhuisbedrijf (pdf, alleen voor leden) uit de Consumentengids van september.

Op het platform 'Nieuw huis' van de Consumentenbond staan praktische tips, een checklist en een e-mailservice waarmee verhuizende consumenten stap voor stap op weg worden geholpen.