icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Toeristenpassen Europese steden leveren niet altijd voordeel op

Nieuws
|
Europese stadspassen die toegang geven tot bezienswaardigheden en openbaar vervoer zijn niet altijd gunstig voor consumenten. De Consumentenbond raadt 11 passen af omdat consumenten de investering er niet uit halen. 14 kaarten blijken slechts in sommige gevallen een aanrader.
babs van der staak

Babs van der Staak   WoordvoerderGepubliceerd op:6 oktober 2017

touristenkaart

De Consumentenbond zette 38 toeristenkaarten voor 17 Europese steden op een rij en bekeek of openbaar vervoer, een toeristenbus en luchthavenvervoer inbegrepen waren. Ook werd er geïnventariseerd tot hoeveel bezienswaardigheden de pas toegang biedt. Vaak blijkt het voordeliger om losse entreebewijzen en een aparte kaart voor het openbaar vervoer aan te schaffen.

Voor- en nadelen

Het voordeel van een toeristenkaart is dat er ter plekke geen kaartjes hoeven te worden gekocht en dat consumenten vaak wachtrijen kunnen omzeilen via een speciale ingang. Nadeel is dat consumenten vaak veel geld betalen voor enorm veel musea, die ze nooit allemaal in korte tijd kunnen bezoeken. Ook krijgen 65+-ers vaak korting bij musea of in het openbaar vervoer en dat is niet verrekend in de toeristenkaarten. Ook houden stadspassen er geen rekening mee dat sommige musea op bepaalde dagen gratis zijn. De Consumentenbond raadt consumenten aan zich goed te oriënteren voor de aanschaf van een toeristenpas.

Het volledige artikel over stadspassen staat in de Reisgids van oktober/november 2017.