icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Het beste kattenvoer

Test|Nederland telt circa 2.600.000 katten. Daarmee is dit eigenzinnige beestje veruit het populairste huisdier. Je wilt er natuurlijk zeker van zijn dat je kat de juiste voeding krijgt. Maar welk voer is goed? En wat zit er eigenlijk in?

Gepubliceerd op:24 mei 2016

kat eet brokjes droogvoer

Nat kattenvoer: Beste uit de Test

Je kunt je kat nat- of droogvoer geven. Van beiden zijn veel soorten en merken verkrijgbaar. Dit jaar testte de Consumentenbond nat kattenvoer.

We vroegen 2 experts op het gebied van kattenvoeding naar de ideale samenstelling. Ook vroegen we een panel van 771 kattenbezitters naar hun ervaringen. Vervolgens onderzochten we 34 verschillende soorten natvoer op de volgende aspecten:

 • Voedingswaarde
 • Kwaliteit van de ingrediënten
 • Aanwezigheid van onnodige toevoegingen (zoals groente en granen)
 • Prijs

Uit de resultaten blijkt dat huismerken niet onderdoen voor A-merken. Benieuwd hoe jouw merk kattenvoer scoort?

Lees het artikel met testuitslagen in de Consumentengids van juni (pdf, alleen voor Consumentengids-abonnees).

Prijs van kattenvoer

Goedkoop kattenvoer blijkt qua voedingswaarde niet onder te doen voor duurdere merken. En A-merken zoals Whiskas, Gourmet en Sheba zijn iedere 3 weken wel ergens in de aanbieding. Zo kun je dus aardig besparen op de kosten. Dan moet je kat alleen geen moeilijke eter zijn, want de ene keer is het bijvoorbeeld Sheba Selection en de andere keer Sheba Classic. De meeste aanbiedingen vind je bij Hoogvliet en Dirk van Den Broek. Huismerken zijn minder vaak in de aanbieding.

Ook als je niet op aanbiedingen let, hoeft kattenvoer niet duur te zijn. Met de Beste Koop (pdf, alleen voor Consumentengids-abonnees) ben je nog geen €0,26 per dag kwijt. Dat is minder dan €8 per maand. Met sommige merken ben je zomaar 10 keer zoveel kwijt.

Droog- versus natvoer

Zowel droog- als natvoer zijn geschikt als totaalvoeding en voldoen meestal aan de richtlijnen. Natvoer komt echter het meest in de buurt van het oorspronkelijke dieet dat bestaat uit muizen, vogels en andere kleine dieren die met huid en haar worden opgegeten. Hierin zit alles wat een kat nodig heeft, inclusief veel vocht. Daarom hoeft een kat van nature nauwelijks te drinken.

Volgens Wouter Hendriks, hoogleraar Diervoeding aan de Universiteit Wageningen en Utrecht, heeft natvoer daarom de voorkeur. Optimaal voer bevat volgens hem veel vocht, veel eiwit en zo weinig mogelijk groente, kruiden en koolhydraten zoals zetmeel. Brokken zijn volgens Hendriks in principe ook prima, maar niet de ideale voeding voor een kat.

Natvoer

 Voordelen Nadelen
 • Lijkt op het natuurlijke dieet
 • Hoog vochtgehalte
 • Weinig koolhydraten zoals zetmeel
 • Geur
 • Bederft sneller, waardoor je het niet lang kunt laten staan
 • Geeft snel rommel

Droogvoer

 Voordelen Nadelen
 • Weinig rotzooi
 • Weinig stank
 • Bederft minder snel, waardoor je het vrij lang kunt laten staan
 • Laag vochtgehalte (hierdoor kan een kat sneller uitdrogen)
 • Hoog koolhydraatgehalte
 • Lijkt minder op het natuurlijke dieet

Sommige mensen geven hun kat als extraatje een schoteltje melk; of dit verstandig is kun je lezen in Feiten en fabels over kattenvoer.

Onderzoek naar droge kattenbrokken
NB. In 2015 testten onze Belgische collega's van Test Aankoop droge kattenbrokken op voedingswaarde, kwaliteit van de ingrediënten, gezondheidsvoordelen en prijs. Het merk Ideal Balance kwam toen als beste uit de bus. Het merk Science Plan kwam op de tweede plaats. Beiden merken zijn echter alleen bij dierspeciaalzaken verkrijgbaar. Ook in de supermarkt vind je goede brokjes. Zo behaalde het merk Opticat van de Lidl goede resultaten en dat voor een klein prijsje. Het merk Perfect Fit, verkrijgbaar bij de meeste supermarkten, scoorde een ruime voldoende.

Samenstelling kattenvoer

 • Je kat heeft, naast veel vocht, voornamelijk kwalitatief hoge eiwitten en vetten nodig omdat het een echte vleeseter is.
 • Granen en groente zijn daarom overbodig. Katten krijgen deze van nature niet of nauwelijks binnen omdat ze leven van prooidieren.
 • Wat betreft de eiwitsamenstelling zijn voornamelijk de aminozuren (bouwstenen van eiwitten) taurine en methionine belangrijk. Een tekort aan taurine kan op de lange termijn leiden tot blindheid en hartfalen.
 • Verder zijn een aantal vitamines en mineralen essentieel. Bijvoorbeeld zink, vitamine A en E, calcium en fosfor. Een teveel aan calcium of fosfor kan echter ook schadelijk zijn.

Als het aan de kat lag…

... kocht ze slachtafval. Dat is prima voeding voor je kat. In de supermarkt blijkt echter dat de menselijke smaak bepalend is voor het assortiment kattenvoer. Kip en rund zie je terug in de blikken kattenvoer. Smaken als 'stukjes muis in gelei' of 'koolmees in saus' zouden waarschijnlijk gepaster zijn. Maar dat klinkt de baasjes niet fijn in de oren.
Veel vlees dat genoemd wordt op de verpakking zit er vaak niet in, dit beperkt zich meestal tot minder dan 5% van het totaalproduct. Het grootste deel bestaat meestal uit dierlijke bijproducten; afkomstig van allerlei soorten dieren.
Hoeveel je kat er ook om zeurt, het is niet verstandig je eigen maaltijd met de poes te delen. Voeding voor mensen sluit niet aan bij het kattendieet. Ze kunnen bovendien niet goed tegen smaakmakers zoals knoflook, ui en bieslook.

Check ontlasting, vacht en allergie

Om te checken of je kat de goede voeding krijgt, kun je het best kijken naar de ontlasting. Is deze te dun of juist te stevig? Dan kan het verstandig zijn over te stappen op ander voer. Doe dit echter wel geleidelijk. Op de lange termijn is de kwaliteit van de vacht ook een indicator voor goede voeding. Een slechte vacht kan duiden op een vitamine- of mineralentekort. Als je kat last heeft van jeuk of maag- en darmklachten kan dit duiden op een allergie. Kun je de kat in plaats van kattenvoer ook gewoon een lapje (rauw) vlees voorschotelen? Lees het in Feiten en fabels over kattenvoer.

Hoe lees je het etiket?

Vind je etiketten voor je eigen maaltijd al abracadabra? Met kattenvoer is het niet eenvoudiger. Hieronder een overzicht van veelgebruikte kreten bij kattenvoer.

Dierlijke bijproducten
Volgens Europese wetgeving vallen hieronder: alle vleesdelen van geslachte, warmbloedige landdieren (zoals kippen en koeien). Denk vooral aan organen zoals lever, hart, milt, nieren, maag en longen, maar ook bindweefsel. Orgaanvlees is in principe geschikt voor menselijke consumptie, maar in Nederland niet erg gewild vanwege de smaak en textuur. Dierlijke bijproducten zijn goedkoop, en in dit geval misschien wel de beste koop. Ze bevatten namelijk voor de kat essentiële voedingsstoffen en dierlijke eiwitten.

Ruwe as
Ruwe as wijst op een methode om te bepalen hoeveel energie er in de voeding zit. Om dit te achterhalen wordt het voer verbrand waarbij alleen de as overblijft. Een hoog gehalte aan ruwe as kan wijzen op de aanwezigheid van seperatorvlees en/of gemalen botten in het voer. Het is nogal verwarrend dat zulke specifieke vaktermen op de verpakking staan. Dit is niet de keuze van de fabrikant, maar de vermelding is wettelijk verplicht.

Plantaardige bijproducten
Plantaardige bijproducten betreffen vezelrijke ingrediënten zoals groente en granen. Deze heeft een kat eigenlijk niet nodig. Het wordt desondanks vaak toegevoegd om de consistentie van het voer te verbeteren. De vezels uit plantaardige bijproducten hebben namelijk een bindende werking.

Ruwe celstof
Ruwe celstof komt uit de celwanden van plantaardige producten; dit zijn (onverteerbare) vezels.

Testresultaten

Benieuwd welk merk natvoer als beste uit de test komt? Of welk merk de beste prijs-kwaliteit verhouding heeft? Lees dan het hele artikel uit de Consumentengids van juni (pdf, alleen voor leden).

Ook interessant: