icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Geld boetes kartelovertredingen inzetten voor eisen schadevergoeding

Nieuws
|
Het geld dat Eurocommissaris Kroes aan boetes heeft geïnd, moet worden ingezet om collectieve schadevergoeding aan gedupeerde consumenten mogelijk te maken. De Consumentenbond pleit ervoor dat met de opbrengst van de boetes consumentenorganisaties financieel worden ondersteund bij het voeren van collectieve acties voor schadevergoeding. Niet alleen overtredingen van het mededingingsrecht moeten worden bestraft, óók moet er compensatie plaatsvinden voor de schade die aan consumenten is toegebracht.

   Gepubliceerd op:26 mei 2009

Eurocommissaris Kroes van Mededinging heeft aangekondigd dat Nederland een uitkering van meer dan een half miljard euro aan geïnde boetes tegemoet kan zien. Hierbij benadrukte zij dat burgers die door deze bedrijven benadeeld zijn zelf naar de rechter kunnen stappen om schadevergoeding te eisen. Gedupeerde consumenten zullen dat in de praktijk echter niet doen, omdat de baten van een gerechtelijke procedure niet opwegen tegen de kosten. Collectief schadevergoeding afdwingen –zonodig via de rechter- door consumentenorganisaties is in Nederland wettelijk niet toegestaan.

Realiteit

Eurocommissaris Neelie Kroes werkt aan voorstellen om het recht op schadevergoeding voor consumenten, bijvoorbeeld bij overtredingen van mededingingsrecht, snel realiteit te maken en consumentenorganisaties de mogelijkheid te geven collectief schadevergoeding te kunnen eisen. De bond staat vierkant achter de plannen van mevrouw Kroes en roept het Nederlandse parlement op haar te steunen.