icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Reding wil geen collectieve schadevergoeding

Nieuws
|
Eurocommissaris Reding van Justitie gooit de deur dicht voor het wettelijk mogelijk maken van collectieve schadevergoeding voor consumenten. Zij dreigt hiermee de meest noodzakelijke stap voor consumentenbescherming op Europees niveau in één klap de nek om te draaien. Bedrijven kunnen ongelimiteerd consumenten schade berokkenen, zonder dat zij moeten vrezen voor een collectieve aanspraak tot schadevergoeding. De Consumentenbond roept de (nieuwe) Nederlandse regering op de lijn van Reding niet te steunen.

   Gepubliceerd op:22 september 2010

Teveel juridische mogelijkheden voor consumenten vormen een risico voor bedrijven die als gevolg van de crisis net weer aan het opkrabbelen zijn, zo redeneert de Eurocommissaris. "Onbegrijpelijk dat Eurocommissaris Reding het belang van bedrijven laat prevaleren boven het recht van consumenten dat toegebrachte schade vergoed wordt. Dat is toch één van de basisprincipes van ons rechtsstelsel", aldus Bart Combée directeur Consumentenbond. De uitspraken van Reding zijn voorbarig, aangezien de Europese Commissie bezig is met een consultatie langs belanghebbenden over deze plannen.

Amerikaanse toestanden

De afgelopen jaren heeft Eurocommissaris Kroes van Mededinging zich hard gemaakt voor collectieve schadevergoeding in geld voor groepen consumenten die slachtoffer zijn geworden van ongeoorloofde praktijken van bedrijven. De angst voor 'Amerikaanse toestanden' en een claimcultuur overheerst in het debat over collectieve schadevergoeding. Volgens de bond is deze vrees ongefundeerd. De eerdere plannen van Kroes bevatten voldoende waarborgen om excessen te voorkomen.