icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Risico's voor jou door datadealende apps

Je loopt verschillende risico's, doordat apps handelen met jouw persoonsgegevens. Ze handelen met advertentienetwerken en datanetwerken zonder dat je het weet.
silvia smit

Silvia Smit   Expert ElektronicaGepubliceerd op:14 januari 2020

Dit zijn de risico's

  1. Je voelt je op den duur niet meer veilig als apps hun gegevens gaan uitdelen aan de hoogste bieder.
  2. Door het gebrek aan transparantie ben je niet op je hoede voor manipulatie. Die manipulatie wordt mogelijk door de kennis die allerlei bedrijven hebben over jou. Sommige berekenen bijvoorbeeld wanneer je gevoelig bent voor aanbiedingen.
  3. Bedrijven die veel van je weten, weten ook waar je emoties en pijnpunten zitten. Dat maakt je kwetsbaar voor manipulatie.
  4. Leeftijdsdiscriminatie, genderdiscriminatie en etnische discriminatie wordt eenvoudiger. Directe discriminatie is verboden, maar uit de vele persoonsgegevens tezamen kan toch een bepaald profiel worden gemaakt. Dat heet een persona in advertentiejargon. En dat kan jou en/of anderen uitsluiten.
  5. Als appgebruikers loop je ook een veiligheidsrisico. Met jouw persoonsgegevens verspreid over tientallen, honderden bedrijven in binnen- en buitenland neemt de kans op datalekken zienderogen toe.

Lees meer