icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kinderziektes en tips voor behandeling

De meeste kinderziektes zijn onschuldig, daarover hoef je je geen zorgen te maken. Soms moet je met je kind naar de huisarts. Een beknopt overzicht van veelvoorkomende kinderziektes en tips voor de behandeling.

Frouke Tamsma

Frouke Tamsma , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:5 november 2018

zieke-baby

Waterpokken

Waterpokken beginnen als een gewone verkoudheid. Daarna verschijnen over het hele lichaam blaasjes. Bij de meeste kinderen verloopt de ziekte mild: ze hebben lichte koorts en vooral last van de jeukende blaasjes.

Wat te doen?

Tegen waterpokken zijn geen medicijnen. De apotheek heeft wel zalfjes die de jeuk verminderen en ervoor zorgen dat de pokken sneller indrogen. Om te voorkomen dat je kind de blaasjes openkrabt, is het verstandig nagels te knippen en de handen schoon te houden.

Voelt je kind zich goed, dan mag hij naar school of naar het kinderdagverblijf. Meld de besmetting wel altijd, zodat andere ouders op de hoogte zijn van een mogelijke besmetting van hun kind. 

Wanneer een arts raadplegen?

Heb je zelf nooit waterpokken gehad en ben je ook niet gevaccineerd? Bel dan de huisarts. Zwangeren met waterpokken hebben meer kans op een ernstige longontsteking. Ook bij kinderen jonger dan 3 maanden is het verstandig een arts te bellen. Over oudere kinderen met waterpokken hoef je je bij een normaal verloop van de ziekte geen zorgen te maken.

Pseudokroep

Pseudokroep is een onschuldige aandoening, maar kan er bedreigend uitzien. Een kind met pseudokroep wordt ’s avonds of ’s nachts wakker met een blafhoest en kan erg benauwd worden. De aanval komt als donderslag bij heldere hemel. Een kind met pseudokroep heeft de dag ervoor meestal gewoon gespeeld en had hoogstens de verschijnselen van een lichte verkoudheid.

Pseudokroep komt het meest voor bij kinderen tussen de 6 maanden en 5 jaar. Soms komt de aanval één of enkele keren terug.

Wat te doen?

Pseudokroep is doorgaans niet gevaarlijk, maar omdat de symptomen angstaanjagend zijn, raken veel ouders in paniek. Probeer rustig te blijven, want kinderen die de angst van hun ouders overnemen worden extra benauwd. Probeer je kind af te leiden en gerust te stellen. Binnen een paar uur verdwijnen de verschijnselen en slaapt je kind rustig verder.

Soms helpt warme, vochtige lucht de hoestprikkel te verminderen, bijvoorbeeld door samen naast de stromende douche te gaan zitten met de badkamerdeur dicht. Dit effect is niet wetenschappelijk aangetoond.

Wanneer een arts raadplegen?

Als de verschijnselen niet binnen een paar uur verdwijnen, of als je kind erg suf of juist erg onrustig wordt, is het verstandig een arts te bellen. 

Vlekjesziektes

Tegen de gevaarlijkste vlekjesziektes (mazelen, rode hond, meningokokken) zijn de meeste kinderen ingeënt. Heeft je kind ondanks de inenting toch een vlekjesziekte, dan heeft het waarschijnlijk de vijfde of zesde ziekte, of roodvonk. Op thuisarts.nl kun je de verschillen tussen de verschijnselen van de vlekjesziektes vinden.

Wat te doen?

Kinderziektes met vlekjes waartegen inenten niet nodig is, verlopen bijna altijd onschuldig. Een ziek kind hoef je niet in bed te houden als hij daar geen zin in heeft. Zorg wel dat hij veel drinkt. Heeft je kind veel energie, dan mag hij gewoon naar school of de kinderopvang. De kinderen hebben elkaar waarschijnlijk al besmet. Meld de besmetting wel altijd.

Wanneer een arts raadplegen?

Rode hond en de vijfde ziekte kunnen gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen. Het ongeboren kind kan beschadigd worden door de virussen die de ziektes veroorzaken. Ook als je baby jonger is dan 3 maanden, of wanneer je denkt dat je kind roodvonk heeft, is het verstandig een dokter te raadplegen.

Neem direct contact op met een arts als je kind erg ziek is, suf wordt of nauwelijks wil drinken. Hetzelfde geldt als je kind rode of paarsachtige stipjes of vlekjes op de huid ontwikkelt die niet verbleken als je erop drukt. Dit laatste is een symptoom van de levensbedreigende meningokokkenziekte.

Middenoorontsteking

Kinderen met middenoorontsteking kunnen huilerig en koortsig zijn, maar voor ouders van kinderen die nog niet kunnen praten blijft de oorzaak vaak een mysterie. Vaak grijpen kinderen wel regelmatig naar het pijnlijke oor, dat rood en opgezet kan zijn. Soms breekt na een paar dagen het trommelvlies, en krijgt het kind een loopoor.

Wat te doen?

De meeste oorontstekingen genezen binnen een paar dagen. Alleen bij kinderen jonger dan 6 maanden of bij een ernstig verlopende oorontsteking geven artsen antibiotica.

Bij een ‘gewone’ oorontsteking kun je niets anders doen dan de pijn bestrijden. Geef je kind regelmatig paracetamol. Wacht daarmee niet tot je kind aangeeft dat hij pijn heeft, maar geef verspreid over de dag de maximale dosis. Hoeveel paracetamol je mag geven aan je kind, staat in de bijsluiter. 

Wanneer een arts raadplegen?

Raadpleeg een arts wanneer je bij je kind een hoge koorts meet, wanneer hij jonger is dan 6 maanden, of wanneer hij jonger is dan 2 jaar en aan beide oren pijn lijkt te hebben. Bel ook een dokter als de ziekteverschijnselen verergeren of zich uitbreiden, bijvoorbeeld met hoofd- of nekpijn, drukpijn achter het oor, een oor dat van het hoofd af gaat staan, suffigheid of als je kind slecht drinkt.

Ook als de ontsteking niet binnen een paar dagen verdwijnt, of een loopoor niet binnen een week droog is, ga je langs bij een arts. Heeft je kind regelmatig een middenoorontsteking, dan kun je overwegen om buisjes te laten plaatsen. Artsen zijn verdeeld over de voor- en nadelen van de buisjes.

Krentenbaard 

Krentenbaard is een besmettelijke huidinfectie die vaak voorkomt bij kinderen. Meestal concentreren de blaasjes die bij krentenbaard ontstaan zich rondom de mond en de neus. De infectie begint op een plek waar de huid beschadigd is door een wondje of eczeem. Veel mensen dragen de bacterie die krentenbaard veroorzaakt bij zich zonder er ooit last van te krijgen. 

Wat te doen?

Krabben verergert de krentenbaard. Zorg dat de nagels van je kind kort zijn en was regelmatig de handen. Was de handdoek van je kind na gebruik, dat voorkomt besmetting van anderen. 

Wanneer een arts raadplegen?

Bij krentenbaard is een bezoek aan de huisarts aan te bevelen. De huisarts kan een zalfje met het antibioticum fusidinezuur voorschrijven. Daarmee geneest krentenbaard sneller. 

Waterwratjes

Waterwratjes zijn kleine gladde bultjes, die zich vaak op de romp bevinden, maar over het hele lichaam voor kunnen komen (meestal in een groepje). In het midden hebben ze vaak een deukje. Ze worden veroorzaakt door een virus en zijn besmettelijk. Waterwratjes komen vaak voor bij kleine kinderen, maar ook volwassenen kunnen er last van hebben.

Wat te doen?

Waterwratjes hoeven niet behandeld te worden en verdwijnen meestal vanzelf binnen enkele maanden tot 2 jaar. Tegen de jeuk bestaan bepaalde crèmes. Deze kun je bij de apotheek zonder recept halen. Waterwratten kunnen ook verwijderd worden door de huisarts, maar dit kan gepaard gaan met pijn en littekens. Bij een infectie met bacteriën (vaak te herkennen aan roodheid) kan een antibioticum voorgeschreven worden.

Zorg ervoor dat je kind niet aan de wratjes krabt, om verdere besmetting tegen te gaan. Houd verder de nagels van je kind kort, laat hem of haar regelmatig handen wassen en dek de wratjes af met kleding of pleisters. Laat je kind een eigen handdoek en washand gebruiken en was deze na eenmalig gebruik.

Wanneer een arts raadplegen?

Het is verstandig een bezoekje aan de huisarts te brengen als de waterwratjes zich uitbreiden in een eczeemplek. Het eczeem kan dan behandeld worden. Ook wanneer de waterwratjes ontstoken zijn, en je kind hier last van heeft, kun je het beste even langs de dokter gaan. Net als wanneer de ontsteking gepaard gaat met roodheid die zich uitbreidt.

Meer informatie:

Nieuw & interessant

 • op schoot bij juffrouw

  Opvoeding en kinderopvang

  Wat kost kinderopvang waar moet je rekening mee houden? En wat als je hulp nodig hebt met de opvoeding?

 • school bso opvang oppas spelen blokken speelgoed meisjes

  Je kind en veiligheid

  Kinderen moeten op jou kunnen vertrouwen voor een veilige omgeving om op te groeien. Waar moet je aan denken?

 • jongen-eet-spaghetti

  Kindervoeding

  Het is niet altijd even makkelijk om kinderen gezond te laten eten. Volg deze tips, dan ben je al een eind op weg.

 • jodiumtabletten
  5 nov.

  Jodiumpillen: 10 vragen

  1,2 miljoen huishoudens hebben een postpakketje ontvangen met daarin een strip met 10 jodiumpillen. Waar zijn ze voor en wie krijgt ze? Wij beantwoorden 10 vragen over jodiumpillen.