! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Antimugstekker

Vraag: Om muggen te bestrijden wil ik een elektrische antimuggenverdamper kopen. Kan ik zo’n stekker gebruiken zonder gezondheidsrisico’s?

Gepubliceerd op:2 augustus 2019


Antwoord: Antimuggenverdampers bestaan uit een flesje met vloeistof en een stekker met verdamper. In de vloeistof zit een insectendodende stof uit de groep pyrethroïden. Bij gebruik van de stekker verdampt deze stof langzaam en komt zodoende in de lucht terecht. Als het insecticide wordt ingeademd door een mug of via de buitenkant zijn lichaam binnenkomt, raakt zijn zenuwstelsel beschadigd en gaat hij dood.

De apparaatjes zijn doeltreffend, maar kunnen ook voor de mens schadelijk zijn. Pyrethroïden kunnen namelijk irritatie van de huid, ogen en luchtwegen veroorzaken. Bij gebruik van een antimugstekker is de concentratie van het insecticide in de lucht weliswaar laag, maar om gezondheids­risico’s te vermijden kun je beter een goede hor installeren.

Aalt Bast, toxicoloog bij de universiteit van Maastricht
Gezondgids 4, 2019

Terug naar het overzicht

Boek 'Hoe zit dat?'

Gezondheid en voeding zijn populaire onderwerpen. Dat merken we aan de hoeveelheid vragen die hierover bij ons binnenkomen. Voor het boek ‘Hoe zit dat?’ selecteerden we 250 heel diverse vragen en de antwoorden van deskundigen.

Hoe zit dat 2021 1200x1200