! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Eczeem

Vraag: Vrijwel elk jaar krijg ik in februari meer last van eczeem dan in de rest van het jaar. Hoe kan dat en wat kan ik ertegen doen?

Gepubliceerd op:8 februari 2019


Antwoord: Met het koudere weer staat de verwarming vaker aan. Hierdoor daalt binnenshuis de luchtvochtigheid met als resultaat een drogere huid. Een droge huid is kwetsbaarder, waardoor sneller eczeem kan ontstaan. Verder kan lang en warm douchen ook leiden tot eczeem.

Om het zo veel mogelijk te voorkomen is het belangrijk je huid goed vet te houden. Hoe vetter, hoe beter. Gebruik op een heel droge huid bijvoorbeeld vaseline of olie. Ook kun je doucheolie gebruiken, het liefst ongeparfumeerd, want geurstoffen kunnen eczeem weer verergeren. Beperk dus het lang en te warm douchen en gebruik ongeparfumeerde en geen sterk ontvettende zeep en shampoo.

Menno Gaastra, dermatoloog bij Centrum Oosterwal
Gezondgids 1, 2019

Terug naar het overzicht

Boek 'Hoe zit dat?'

Gezondheid en voeding zijn populaire onderwerpen. Dat merken we aan de hoeveelheid vragen die hierover bij ons binnenkomen. Voor het boek ‘Hoe zit dat?’ selecteerden we 250 heel diverse vragen en de antwoorden van deskundigen.

Hoe zit dat 2021 1200x1200