icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Koolzuur en botontkalking

Vraag: Van een overgangsconsulente hoorde ik dat het tijdens en na de overgang niet goed is om koolzuurhoudende dranken te drinken, omdat dit zou leiden tot bot­ontkalking. Kan ik mijn spa rood beter laten staan?

Gepubliceerd op:6 februari 2020


Antwoord: Vrouwen hebben na de overgang meer kans op botontkalking, omdat de hormoonhuishouding is veranderd. Ook roken en het drinken van meer dan drie glazen alcohol per dag heeft een negatieve invloed op de botdichtheid. Maar het drinken van koolzuurhoudende dranken heeft geen bewezen invloed op bot­ontkalking. Er is dus geen bezwaar tegen het drinken hiervan.

Om botontkalking te voorkomen of te beperken is het van belang voldoende calcium binnen te krijgen, in combinatie met vitamine D. Vrouwen boven de 50 jaar hebben 10 microgram extra vitamine D per dag nodig, en iedereen boven de 70 jaar 20 microgram extra per dag. Supplementen zijn verkrijgbaar bij onder meer de drogist. Daarnaast is het belangrijk veel (buiten) te bewegen, om de botten zo sterk mogelijk te houden.

Annemiek Stenger, reumatoloog bij de Sint Maartenskliniek
Gezondgids 1, 2020

Terug naar het overzicht

Gezondgids

Wil je bewust en gezond leven? Laat de Gezondgids je daarbij helpen, met tests van voedsel en medicijnen. Maar ook met praktische tips waar je elke dag iets mee kunt. Daarnaast geven we adviezen over hoe je klachten en gebreken voorkomt en je conditie op peil houdt en krijg je actueel gezondheidsnieuws.

Meer informatie over de Gezondgids

Gezondgids 1 2020 1200x1200