icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Medicijnresten in drinkwater

Vraag: Medicijnresten komen vaak in het afvalwater terecht. Heeft dit effect op de kwaliteit van drinkwater en is het niet beter als ik het kraanwater eerst kook?

Gepubliceerd op:2 augustus 2019


Antwoord: Ons kraanwater wordt gewonnen uit grond- en rivierwater. Hoewel het grondwater en rivierwater steeds meer vervuild raken (bijvoorbeeld door vervuild afvalwater), staat de veiligheid van het Nederlandse kraanwater niet ter discussie. Er vindt namelijk intensieve zuivering van het water plaats. Soms zitten er inderdaad restanten van geneesmiddelen en andere ongewenste stoffen (zoals bestrijdingsmiddelen) in ons kraanwater. Maar de concentraties daarvan zijn zo laag dat je meerdere olympische zwembaden moet leegdrinken om de hoeveelheid van 1 pil binnen te krijgen. Je kunt dus probleemloos water uit de kraan drinken.

Het koken van water doodt bacteriën en drinkwaterbedrijven raden dit soms aan. Maar dat doen ze alleen als ze de kwaliteit van het water tijdelijk niet kunnen garanderen, bijvoorbeeld bij werkzaamheden aan de leidingen. Medicijnresten verwijder je er echter niet mee.

Monique van der Aa, onderzoeker Drinkwater bij het RIVM
Gezondgids 4, 2019

Terug naar het overzicht

Gezondgids

Wil je bewust en gezond leven? Laat de Gezondgids je daarbij helpen, met tests van voedsel en medicijnen. Maar ook met praktische tips waar je elke dag iets mee kunt. Daarnaast geven we adviezen over hoe je klachten en gebreken voorkomt en je conditie op peil houdt en krijg je actueel gezondheidsnieuws.

Meer informatie over de Gezondgids

Gezondgids 1 2020 1200x1200