! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Nagelriemen

Vraag: Mijn ouders hebben mij geleerd dat het goed is om regelmatig mijn nagelriemen terug te duwen. Maar laatst hoorde ik dat dit juist níet goed is. Hoe zit dat?

Gepubliceerd op:6 augustus 2020


Antwoord: Het is een fabel dat nagels sneller groeien en meer lucht krijgen als je de nagel­riemen terugduwt. Er zijn goede redenen om dat niet te doen. Bij het terugduwen wordt de op de nagel gelegen huidplooi (proximale nagelplooi) losgemaakt van de nagel. De hermetisch afgesloten nagelplooi wordt hierdoor toegankelijk voor bacteriën, schimmel, irriterende stoffen en vuil. Dat kan een acute of chronische ontstekings­reactie (paronychia) veroorzaken.

Het deel van de zogenoemde nagelmatrix dat zorgt voor de aanmaak van een glad nagel­oppervlak raakt dan ontstoken. De nagel wordt ruw, onregelmatig en brokkelig. Het behandelen van vooral een chronische ontsteking is erg lastig. Duw nagelriemen daarom niet terug, maar smeer ze regelmatig in met vaseline.

Leon Plusjé, dermatoloog bij onder meer het Erasmus MC Rotterdam
Gezondgids 4, 2020

Terug naar het overzicht

Boek 'Hoe zit dat?'

Gezondheid en voeding zijn populaire onderwerpen. Dat merken we aan de hoeveelheid vragen die hierover bij ons binnenkomen. Voor het boek ‘Hoe zit dat?’ selecteerden we 250 heel diverse vragen en de antwoorden van deskundigen.

Hoe zit dat 2021 1200x1200