! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Oorsmeer

Vraag: Ik ben 66 jaar en heb vrijwel geen oorsmeer meer. Kan dit komen door ouderdom? En is het eigenlijk nadelig om weinig oorsmeer te hebben?

Gepubliceerd op:7 juni 2019


Antwoord: Oorsmeer (cerumen) wordt aangemaakt door talg- en zweetkliertjes in de gehoorgang. Het heeft als functie de gehoorgang te bevochtigen, schoon te houden en te beschermen. Het is antibacterieel en vormt een natuurlijke barrière tegen onder meer water, insecten en stof. Bij het ouder worden verandert de samenstelling van het oorsmeer en kan de productie inderdaad (sterk) afnemen. Oorsmeer is niet de enige beschermende factor: de vorm van het oor, de haartjes, de huid en het trommelvlies spelen bijvoorbeeld ook een rol. Afwezigheid van oorsmeer geeft daardoor meestal geen klachten. Mocht er tóch sprake zijn van uitdroging, jeuk of pijn, dan kan een arts oordruppels voor tijdelijk gebruik voorschrijven. Het oor is een zelfreinigend orgaan. Het is af te raden oren te reinigen met bijvoorbeeld wattenstaafjes of water.

Ron Droog, arts in opleiding tot specialist KNO bij het Leids Universitair Medisch Centrum
Gezondgids 3, 2019

Terug naar het overzicht

Smaakt dit naar meer?

Met de Gezondgids krijg je meer grip op je gezondheid. Wij beoordelen de laatste voedingstrends, selecteren het nieuws en geven praktische tips om in beweging te blijven.

Lees de gratis artikelen

Gezondgids 2 2021 1200x1200