! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Shampoo met cafeïne

Vraag: Ik gebruik een shampoo met cafeïne tegen haaruitval en dat werkt hartstikke goed. Maar als die cafeïne de hoofdhuid binnendringt, heeft dat dan geen schadelijke bijwerkingen? 


haaruitvalAntwoord: Onderzoek zou hebben aangetoond dat cafeïne kan helpen in de strijd tegen haaruitval. Cafeïne in shampoo zou de werking van dihydrotestosteron (DHT) blokkeren. En DHT is een van de factoren die verantwoordelijk kunnen zijn voor haaruitval. Maar de benodigde hoeveelheid cafeïne om een effect te geven bij inname, zou gelijkstaan met 60 tot 80 kopjes koffie per dag. Terwijl shampoos hooguit 5 tot 10 minuten in contact komen met de hoofdhuid. In deze periode zou dan een enorme hoeveelheid werkzame stof door de hoofdhuid bij de haarwortelzakjes moeten komen om haaruitval tegen te gaan.

Zowel theoretisch als praktisch is het dus onmogelijk dat shampoos met cafeïne werken tegen haaruitval, en dus ook dat cafeïne een schadelijke bijwerking zou kunnen geven. Dit neemt niet weg dat het goede shampoo kan zijn om het volume of de eigenschappen van het haar te verbeteren.

Coen Gho, arts/onderzoeker Hair Science Institute, Maastricht
Gezondgids 3, juni 2014

Terug naar het overzicht

 

Boek 'Hoe zit dat?'

Gezondheid en voeding zijn populaire onderwerpen. Dat merken we aan de hoeveelheid vragen die hierover bij ons binnenkomen. Voor het boek ‘Hoe zit dat?’ selecteerden we 250 heel diverse vragen en de antwoorden van deskundigen.

Hoe zit dat 2021 1200x1200