icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Toestemmingsvraag tandarts

Vraag: Is een tandarts verplicht toestemming te vragen voor preventieve voorlichting en het verwijderen van tandsteen?


tandarts-HIPPOAntwoord: Een zorgverlener moet de patiënt altijd goed en duidelijk informeren over de zorg die hij nodig heeft, en over de te verwachten kosten. Zonder toestemming van een patiënt mag geen behandeling plaatsvinden. Dit betekent niet dat bij elke handeling expliciete toestemming nodig is. Bij niet-ingrijpende verrichtingen mag de zorgverlener ervan uitgaan dat de patiënt ermee instemt. Ben je van mening dat je niet goed geïnformeerd bent door je tandarts of mondhygiënist, dan adviseren wij om dit te bespreken met je zorgverlener. 

Kom je er samen niet uit, dan is het mogelijk om naar de klachtencommissie te stappen waarbij de tandarts is aangesloten. 

Ook is het mogelijk om de klacht te melden bij de Nederlandse Zorgautoriteit. Die pakt dan wel geen individuele klachten op, maar gebruikt ze wel als signaal.

Isabel van Leeuwen, campagneleider Zorg, Consumentenbond
Gezondgids 2, april 2014

Terug naar het overzicht

 

Gezondgids

Wil je bewust en gezond leven? Laat de Gezondgids je daarbij helpen, met tests van voedsel en medicijnen. Maar ook met praktische tips waar je elke dag iets mee kunt. Daarnaast geven we adviezen over hoe je klachten en gebreken voorkomt en je conditie op peil houdt en krijg je actueel gezondheidsnieuws.

Meer informatie over de Gezondgids

Gezondgids 1 2020 1200x1200