! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Toestemmingsvraag tandarts

Vraag: Is een tandarts verplicht toestemming te vragen voor preventieve voorlichting en het verwijderen van tandsteen?


tandarts-HIPPOAntwoord: Een zorgverlener moet de patiënt altijd goed en duidelijk informeren over de zorg die hij nodig heeft, en over de te verwachten kosten. Zonder toestemming van een patiënt mag geen behandeling plaatsvinden. Dit betekent niet dat bij elke handeling expliciete toestemming nodig is. Bij niet-ingrijpende verrichtingen mag de zorgverlener ervan uitgaan dat de patiënt ermee instemt. Ben je van mening dat je niet goed geïnformeerd bent door je tandarts of mondhygiënist, dan adviseren wij om dit te bespreken met je zorgverlener. 

Kom je er samen niet uit, dan is het mogelijk om naar de klachtencommissie te stappen waarbij de tandarts is aangesloten. 

Ook is het mogelijk om de klacht te melden bij de Nederlandse Zorgautoriteit. Die pakt dan wel geen individuele klachten op, maar gebruikt ze wel als signaal.

Isabel van Leeuwen, campagneleider Zorg, Consumentenbond
Gezondgids 2, april 2014

Terug naar het overzicht

 

Boek 'Hoe zit dat?'

Gezondheid en voeding zijn populaire onderwerpen. Dat merken we aan de hoeveelheid vragen die hierover bij ons binnenkomen. Voor het boek ‘Hoe zit dat?’ selecteerden we 250 heel diverse vragen en de antwoorden van deskundigen.

Hoe zit dat 2021 1200x1200