! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Tongschraper

Vraag: Kan ik een onaangename mondgeur voorkomen door mijn tong te schrapen?

Gepubliceerd op:4 juni 2020


Antwoord: Een tongschraper kan uitkomst bieden als tongbeslag de slechte adem veroorzaakt. Tongbeslag is het geheel aan bacteriën en voedselresten op het achterste deel van de tong. De bacteriën produceren een onaangename zwavelgeur. Met een tongschraper (te koop bij de drogist voor een paar euro) kun je de tong reinigen en zo de onaangename geur verminderen.

Steek je tong flink uit en druk de schraper zo ver mogelijk achter op de tong. Trek de schraper langzaam naar voren en spoel hem schoon. Herhaal dit enkele keren en spoel vervolgens je mond na met water. Reinig de tongschraper voor een volgend gebruik. Doe dit tweemaal per dag.

Een slechte adem kan trouwens ook andere oorzaken hebben. Denk aan het eten of drinken van bepaalde voeding en drank, roken, een droge mond of een ontsteking in de mond. In die gevallen helpt een tongschraper niet. Bij een ontsteking kan aanvullende verzorging nodig zijn.

Sandra Mul, expert Zelfzorg bij de Consumentenbond
Gezondgids 3, 2020

Terug naar het overzicht

Boek 'Hoe zit dat?'

Gezondheid en voeding zijn populaire onderwerpen. Dat merken we aan de hoeveelheid vragen die hierover bij ons binnenkomen. Voor het boek ‘Hoe zit dat?’ selecteerden we 250 heel diverse vragen en de antwoorden van deskundigen.

Hoe zit dat 2021 1200x1200