! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zeep

Vraag: Met welke zeep kan ik het best mijn handen wassen? Met harde of vloeibare zeep uit een pompje of dispenser?

Gepubliceerd op:11 februari 2021


Antwoord: Het maakt voor de werking niet uit welke zeep je gebruikt. Het is vooral belangrijk dat je de zeep goed uitsmeert over je handen, je handen vervolgens lang genoeg afspoelt met stromend water en ze daarna goed droogt. Qua bacteriegroei is er ook geen groot verschil. Bacteriën kunnen zowel op harde zeep als op het knopje van een flacon groeien.

Bovendien is het niet waarschijnlijk dat je hier ziek van wordt, omdat je de ziekteverwekkers van je handen spoelt door de wrijfbewegingen en het stromende water.

Op publieke plekken wordt desondanks vloeibare zeep uit een dispenser geadviseerd, waarbij het knopje regelmatig schoongemaakt moet worden. Mocht er toch een zeepblok liggen, spoel dat dan eerst af, zodat de hoeveelheid bacteriën lager is en de kans op overdracht verder afneemt.

Alvin Bartels, beleidsadviseur Infectiepreventie bij het RIVM
Gezondgids 1, 2021

Terug naar het overzicht

Boek 'Hoe zit dat?'

Gezondheid en voeding zijn populaire onderwerpen. Dat merken we aan de hoeveelheid vragen die hierover bij ons binnenkomen. Voor het boek ‘Hoe zit dat?’ selecteerden we 250 heel diverse vragen en de antwoorden van deskundigen.

Hoe zit dat 2021 1200x1200