icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Zwemmen met lenzen

Vraag: Sinds kort draag ik zachte contactlenzen. Is het veilig om met lenzen in te zwemmen? En is er nog verschil in de risico’s tussen zwemmen in chloorwater en in de zee?


Antwoord: Het wordt afgeraden te zwemmen met lenzen in. Vooral met zachte lenzen loop je in zowel zwembaden als de zee het risico op een ernstige infectie door micro-organismen, zoals virussen, bacteriën en amoeben. Vooral de laatste zijn berucht. Een amoebe is een eencellige dat een extreem pijnlijke infectie kan veroorzaken, met mogelijk blindheid tot gevolg. Een alternatief kan zijn om je bril op te houden of een zwembril te gebruiken met een ingeslepen brilcorrectie. Ook daglenzen zijn mogelijk, als je ze na het zwemmen maar weggooit. En reinig je lenzen altijd met een lensreinigingsvloeistof en niet met (leiding)water.

Annette Geerards, oogarts bij Het Oogziekenhuis Rotterdam
Gezondgids 4, augustus 2017

Terug naar het overzicht

 

Gezondgids

Wil je bewust en gezond leven? Laat de Gezondgids je daarbij helpen, met tests van voedsel en medicijnen. Maar ook met praktische tips waar je elke dag iets mee kunt. Daarnaast geven we adviezen over hoe je klachten en gebreken voorkomt en je conditie op peil houdt en krijg je actueel gezondheidsnieuws.

Meer informatie over de Gezondgids

Gezondgids 6 2019 1200x1200