! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zwemmen met lenzen

Vraag: Sinds kort draag ik zachte contactlenzen. Is het veilig om met lenzen in te zwemmen? En is er nog verschil in de risico’s tussen zwemmen in chloorwater en in de zee?


Antwoord: Het wordt afgeraden te zwemmen met lenzen in. Vooral met zachte lenzen loop je in zowel zwembaden als de zee het risico op een ernstige infectie door micro-organismen, zoals virussen, bacteriën en amoeben. Vooral de laatste zijn berucht. Een amoebe is een eencellige dat een extreem pijnlijke infectie kan veroorzaken, met mogelijk blindheid tot gevolg. Een alternatief kan zijn om je bril op te houden of een zwembril te gebruiken met een ingeslepen brilcorrectie. Ook daglenzen zijn mogelijk, als je ze na het zwemmen maar weggooit. En reinig je lenzen altijd met een lensreinigingsvloeistof en niet met (leiding)water.

Annette Geerards, oogarts bij Het Oogziekenhuis Rotterdam
Gezondgids 4, augustus 2017

Terug naar het overzicht

 

Boek 'Hoe zit dat?'

Gezondheid en voeding zijn populaire onderwerpen. Dat merken we aan de hoeveelheid vragen die hierover bij ons binnenkomen. Voor het boek ‘Hoe zit dat?’ selecteerden we 250 heel diverse vragen en de antwoorden van deskundigen.

Hoe zit dat 2021 1200x1200