! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Calcium bij osteoporose

Vraag: Ik las dat calciumtabletten de werking van bisfosfonaten (alendroninezuur) en antibiotica zouden verminderen. Klopt dit wel? Bij osteoporose worden bisfosfonaten én een middel met de stof calciumcarbonaat voorgeschreven.


Antwoord: Bij osteoporose worden calciumtabletten inderdaad samen met een bisfosfonaat zoals alendroninezuur voorgeschreven. Toch bestaat er wel degelijk een wisselwerking. Bij gelijktijdige inname kan calcium de opname van bisfosfonaat in de darm verminderen.

Dezelfde wisselwerking is er tussen calciumtabletten en bepaalde antibiotica. Om dit te omzeilen, geeft de apotheker advies over de tijd die tussen de inname van de tabletten moet zitten. Bij een antibioticumkuur kan de apotheker adviseren het gebruik van calciumtabletten tijdelijk te stoppen.

Hanneke Goossens, apotheker bij apotheek Stevenshof in Leiden
Gezondgids 4, augustus 2016

Terug naar het overzicht

 

Boek 'Hoe zit dat?'

Gezondheid en voeding zijn populaire onderwerpen. Dat merken we aan de hoeveelheid vragen die hierover bij ons binnenkomen. Voor het boek ‘Hoe zit dat?’ selecteerden we 250 heel diverse vragen en de antwoorden van deskundigen.

Hoe zit dat 2021 1200x1200