icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Calcium bij osteoporose

Vraag: Ik las dat calciumtabletten de werking van bisfosfonaten (alendroninezuur) en antibiotica zouden verminderen. Klopt dit wel? Bij osteoporose worden bisfosfonaten én een middel met de stof calciumcarbonaat voorgeschreven.


Antwoord: Bij osteoporose worden calciumtabletten inderdaad samen met een bisfosfonaat zoals alendroninezuur voorgeschreven. Toch bestaat er wel degelijk een wisselwerking. Bij gelijktijdige inname kan calcium de opname van bisfosfonaat in de darm verminderen.

Dezelfde wisselwerking is er tussen calciumtabletten en bepaalde antibiotica. Om dit te omzeilen, geeft de apotheker advies over de tijd die tussen de inname van de tabletten moet zitten. Bij een antibioticumkuur kan de apotheker adviseren het gebruik van calciumtabletten tijdelijk te stoppen.

Hanneke Goossens, apotheker bij apotheek Stevenshof in Leiden
Gezondgids 4, augustus 2016

Terug naar het overzicht

 

Gezondgids

Wil je bewust en gezond leven? Laat de Gezondgids je daarbij helpen, met tests van voedsel en medicijnen. Maar ook met praktische tips waar je elke dag iets mee kunt. Daarnaast geven we adviezen over hoe je klachten en gebreken voorkomt en je conditie op peil houdt en krijg je actueel gezondheidsnieuws.

Meer informatie over de Gezondgids

Gezondgids 1 2020 1200x1200