icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Hoge doseringen B-vitaminen

Vraag: Voorheen gebruikte ik een vitamine B-complex met 100% van de algemene dagelijkse hoeveelheid (adh). Nu is het vaak alleen nog te koop met 50 of 100 mg per B-vitamine, dus tot wel 4100% van de adh. Dat is toch niet goed?


Antwoord: Dit is inderdaad geen goede ontwikkeling. Dergelijke hoge doseringen B-vitaminen kunnen gevaarlijk zijn. Vooral vitamine B6 staat hierom bekend: dagelijks 25 mg vitamine B6 uit supplementen kan klachten als gevoelloosheid en ernstige zenuwpijn veroorzaken. Omdat wij het onaanvaardbaar vinden dat er supplementen met gevaarlijk hoge hoeveelheden vitamine B6 te koop zijn, hebben we gepleit voor een verbod. En met resultaat: in de toekomst worden supplementen met hoge dosis vitamine B6 wettelijk verboden.

Antje Houmes, redacteur-onderzoeker Voeding, Consumentenbond
Gezondgids 3, juni 2017

Lees ook:
Overzicht vitaminen

Terug naar het overzicht

 

Gezondgids

Wil je bewust en gezond leven? Laat de Gezondgids je daarbij helpen, met tests van voedsel en medicijnen. Maar ook met praktische tips waar je elke dag iets mee kunt. Daarnaast geven we adviezen over hoe je klachten en gebreken voorkomt en je conditie op peil houdt en krijg je actueel gezondheidsnieuws.

Meer informatie over de Gezondgids

Gezondgids 2 2020