! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Oxytocine tegen dementie

Vraag: Ik las over een man die zijn dementerende vrouw een ‘voedingssupplement met oxytocine’ toediende en daar goede resultaten mee boekte. Is dit zinvol? Zijn vrouw had minder last van stress en werd vrolijker.


Antwoord: Oxytocine is een lichaamseigen hormoon dat een rol speelt bij de bevalling, het geven van borstvoeding en bij sociale interactie. Amerikaans onderzoek liet een positief effect zien op het gedrag van mensen met een vorm van dementie als oxytocine via neusspray was toegediend. Echter, dit is niet genoeg bewijs om oxytocine bij alle vormen van dementie aan te kunnen bevelen.

Er is geen vrij verkrijgbaar voedingssupplement dat oxytocine bevat. Dit zou ook onlogisch zijn, omdat oxytocine in het maagdarmkanaal onwerkzaam wordt gemaakt. Het preparaat dat de betreffende man aan zijn vrouw heeft toegediend zou de eigen aanmaak van oxytocine stimuleren. We kunnen geen uitspraken doen naar aanleiding van effecten bij één persoon, maar interessant is het zeker.

Hanneke Goossens, apotheker bij apotheek Stevenshof in Leiden
Gezondgids 4, augustus 2017

Terug naar het overzicht

 

Smaakt dit naar meer?

Met de Gezondgids krijg je meer grip op je gezondheid. Wij beoordelen de laatste voedingstrends, selecteren het nieuws en geven praktische tips om in beweging te blijven.

Lees de gratis artikelen

Gezondgids 2 2021 1200x1200