icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Achtergebleven kristallen in wijnglas

Vraag: Bij het leegschenken van een pak Liebfraumilch, gekocht bij Aldi, lag in het wijnglas een grote hoeveelheid kristallen. Ook in het pak bleken er nog veel te zitten. Wat zijn deze kristallen en kunnen ze kwaad?


Antwoord: Wij hebben geen chemisch onderzoek gedaan op het toegezonden lege pak Liebfraumilch, maar zien duidelijk dat het wijnsteenzuurkristallen zijn. Dat is een normale en onschadelijke neerslag in wijn, waar de Grieken en Romeinen al bekend mee waren. Het zegt niets over de kwaliteit. Een bekende oorzaak is een temperatuurwisseling tijdens vervoer of opslag. Wijnsteenzuur komt in veel vruchten voor. Ook de industrie past het vaak toe om bijvoorbeeld de kleur in vruchtenproducten te stabiliseren. Het draagt dan nummer E334. Eigenlijk is wijnsteenzuur net zoiets als citroenzuur. De meeste zuren zijn vloeibaar, maar wijnsteenzuur kan onder bepaalde omstandigheden, zoals temperatuurwisselingen, kristallen vormen. Ondanks de wat scherpe aanblik is het onschuldig.

Louis van Nieuwland, adviseur Voeding, Consumentenbond
Gezondgids 6, december 2014

Terug naar het overzicht

 

Gezondgids

Wil je bewust en gezond leven? Laat de Gezondgids je daarbij helpen, met tests van voedsel en medicijnen. Maar ook met praktische tips waar je elke dag iets mee kunt. Daarnaast geven we adviezen over hoe je klachten en gebreken voorkomt en je conditie op peil houdt en krijg je actueel gezondheidsnieuws.

Meer informatie over de Gezondgids

Gezondgids 6 2019 1200x1200