! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Chocolademelk

Vraag: Cacao bevat gezonde bestanddelen, lees ik nogal eens. Kun je dan ook zelf gezonde chocola­demelk maken van cacaopoeder met magere melk?

Gepubliceerd op:3 december 2020


Antwoord: Uit onderzoek blijkt dat de zogenoemde flavanolen in cacao gunstig zijn voor onder meer hart en bloedvaten. Mede daarom zijn producten als cacaopoeder en cacaonibs populair. Vergeleken met normale chocola bevatten ze geen toegevoegd suiker en vaak meer flavanolen, omdat ze minimaal bewerkt zijn. Er valt dus wat voor te zeggen om zelf chocolademelk te maken van cacao­poeder en magere melk.

Maar het gaat wat ver om cacao puur voor je gezondheid te nemen. Het is namelijk onduidelijk hoeveel flavanolen een cacaoproduct precies bevat en hoeveel je daarvan zou moeten binnenkrijgen voor een gunstig effect. Bovendien bevat cacao van nature ook verzadigd vet, wat niet zo gezond is. Richt je dus niet op één product, maar let op je gehele voedingspatroon.

Kajo Mo, expert Voeding bij de Consumentenbond
Gezondgids 6, 2020

Terug naar het overzicht

Smaakt dit naar meer?

Met de Gezondgids krijg je meer grip op je gezondheid. Wij beoordelen de laatste voedingstrends, selecteren het nieuws en geven praktische tips om in beweging te blijven.

Lees de gratis artikelen

Gezondgids 2 2021 1200x1200