icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Eiwitrijk dieet

Vraag: Ik wil gaan afvallen met een eiwitrijk dieet, maar hoor dat (te)veel eiwit slecht is voor je nieren. Hoe zit dat?


Antwoord: Er is weinig wetenschappelijk bewijs dat een hoge(re) eiwitinname bij gezonde mensen nierschade veroorzaakt. Eigenlijk is dit bij afvallen met een eiwitrijk dieet niet relevant. Wanneer je afvalt is je energie-inname lager dan je energiegebruik: je eet immers minder, waardoor het lichaam minder eiwitten binnenkrijgt.

Mensen die afvallen volgen soms een eiwitrijk(er) dieet om hun spieren te behouden. Want bij afvallen verlies je zowel vet- als spiermassa. Doordat je minder eet, is de hoeveelheid eiwitten in een eiwitrijk dieet niet hoger dan bij geen dieet. Er is daardoor geen sprake van een (extra) belasting van de nieren.

Luc van Loon, hoogleraar Fysiologie van inspanning, Universiteit van Maastricht
Gezondgids 2, 2018

Terug naar het overzicht
 

Gezondgids

Wil je bewust en gezond leven? Laat de Gezondgids je daarbij helpen, met tests van voedsel en medicijnen. Maar ook met praktische tips waar je elke dag iets mee kunt. Daarnaast geven we adviezen over hoe je klachten en gebreken voorkomt en je conditie op peil houdt en krijg je actueel gezondheidsnieuws.

Meer informatie over de Gezondgids

Gezondgids 1 2020 1200x1200