icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bespaar met het Energiecollectief |

Schrijf je nu in

Energiecollectief icon

Geen jodium in biologisch brood

Vraag: Brood van de reguliere bakker bevat zout waaraan jodium is toegevoegd, een van de belangrijkste bronnen van onze dagelijkse behoefte aan jodium. Een biologische bakker gebruikt vaak zeezout. Krijg ik een jodiumtekort als ik uitsluitend biologisch brood eet en hoe is dat tekort aan te vullen?

Antwoord: Veel biologische bakkers gebruiken geen gejodeerd zout. Toch zijn er ook zeker biologische bakkers die het wél gebruiken.

Als er geen gejodeerd zout wordt gebruikt, bestaat er een kans op jodiumtekort, al hangt dat ook weer af van de rest van je voedingspatroon. Er zit ook jodium in bijvoorbeeld melk en andere zuivelproducten. En in kabeljauw, schelvis, koolvis, eieren en zeewier zit het ook.

Een jodiumtekort komt vaak pas na jaren aan het licht en is te herkennen aan een opgezwollen schildklier, vermoeidheidsklachten en soms gewichtstoename.

Antje Houmes, redacteur-onderzoeker Voeding, Consumentenbond
Gezondgids 4, augustus 2015

Lees ook:
Test zout in brood (pdf)

Terug naar het overzicht

 

Gezondgids

Wil je bewust en gezond leven? Laat de Gezondgids je daarbij helpen, met tests van voedsel en medicijnen. Maar ook met praktische tips waar je elke dag iets mee kunt. Daarnaast ook veel adviezen over hoe je klachten en gebreken voorkomt en je conditie op peil houdt en actueel gezondheidsnieuws.

Meer informatie over de Gezondgids

gezondsgids-5-2017