! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Geen jodium in biologisch brood

Vraag: Brood van de reguliere bakker bevat zout waaraan jodium is toegevoegd, een van de belangrijkste bronnen van onze dagelijkse behoefte aan jodium. Een biologische bakker gebruikt vaak zeezout. Krijg ik een jodiumtekort als ik uitsluitend biologisch brood eet en hoe is dat tekort aan te vullen?


Antwoord: Veel biologische bakkers gebruiken geen gejodeerd zout. Toch zijn er ook zeker biologische bakkers die het wél gebruiken.

Als er geen gejodeerd zout wordt gebruikt, bestaat er een kans op jodiumtekort, al hangt dat ook weer af van de rest van je voedingspatroon. Er zit ook jodium in bijvoorbeeld melk en andere zuivelproducten. En in kabeljauw, schelvis, koolvis, eieren en zeewier zit het ook.

Een jodiumtekort komt vaak pas na jaren aan het licht en is te herkennen aan een opgezwollen schildklier, vermoeidheidsklachten en soms gewichtstoename.

Antje Houmes, redacteur-onderzoeker Voeding, Consumentenbond
Gezondgids 4, augustus 2015

Lees ook:
Test zout in brood (pdf)

Terug naar het overzicht

 

Boek 'Hoe zit dat?'

Gezondheid en voeding zijn populaire onderwerpen. Dat merken we aan de hoeveelheid vragen die hierover bij ons binnenkomen. Voor het boek ‘Hoe zit dat?’ selecteerden we 250 heel diverse vragen en de antwoorden van deskundigen.

Hoe zit dat 2021 1200x1200