icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Geitenmelk

Vraag: Ik vind geitenmelk wel lekker. Is het verstandig deze te gebruiken in plaats van koemelk? Wat zouden de voordelen ervan zijn?


Antwoord: De samenstelling van geitenmelk lijkt veel op die van volle koemelk. In geitenmelk zit alleen iets minder jodium. Het vet in melk bevat veel verzadigde vetzuren, die het risico op hart- en vaatziekten vergroten. Volle zuivelproducten bevatten twee keer zo veel verzadigd vet als halfvolle producten. Er is bij ons nog geen halfvolle geitenmelk bekend. Wel is er geitenkarnemelk die minder vet is. 

Het gebruik van zuivel hangt samen met een lager risico op darmkanker, en het eten van yoghurt met een lager risico op diabetes type 2. Maar omdat onderzoek naar zuivel voornamelijk gaat over zuivel van koeien, is niet met zekerheid te zeggen of deze effecten ook voor geitenzuivel gelden. Ook is er weinig onderzoek naar gedaan bij mensen.

Op sommige geitenmelkproducten staat ‘licht(er) verteerbaar’. Ook hier is nog geen wetenschappelijk onderzoek van bekend dat dit aantoont.

Astrid Postma-Smeets, expert Voeding en Gezondheid bij het Voedingscentrum
Gezondgids 6, december 2017

Terug naar het overzicht

 

Gezondgids

Wil je bewust en gezond leven? Laat de Gezondgids je daarbij helpen, met tests van voedsel en medicijnen. Maar ook met praktische tips waar je elke dag iets mee kunt. Daarnaast geven we adviezen over hoe je klachten en gebreken voorkomt en je conditie op peil houdt en krijg je actueel gezondheidsnieuws.

Meer informatie over de Gezondgids

Gezondgids 1 2020 1200x1200