icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Is kokosvet gezond?

Vraag: Ik houd van Indonesisch eten waar vaak kokos in is verwerkt, en bak ook graag in kokosvet. Nu hoor ik verschillende verhalen over kokosvet en vraag ik me af of het wel zo gezond is.


kokosvetAntwoord: Over kokosvet doen inderdaad wonderlijke verhalen de ronde. Het witte vet uit het vruchtvlees van kokosnoten zou een stimulans zijn voor het geheugen en de stofwisseling. Ook zou kokosvet het risico op verschillende chronische ziekten verminderen. Dergelijke effecten zijn niet bewezen, dus daarvoor hoef je het niet te gaan gebruiken. Wel bewezen is dat kokosvet, dat wordt gebruikt voor het bakken en frituren van gerechten, een klein gunstig effect heeft op het cholesterol in ons bloed. Dat is bijzonder, want kokosvet bestaat vrijwel helemaal uit verzadigd vet, de soort die bekendstaat om zijn negatieve effect op het cholesterol. Verzadigd vet is er in soorten en maten, en kokosvet is bij uitzondering een cholesterolgunstige soort. Overigens hebben plantaardige oliën als sojaolie, zonnebloemolie en olijfolie, een veel sterker gunstig effect op het cholesterol, omdat die voornamelijk uit onverzadigd vet bestaan. Sommige soorten kokosvet hebben de typische kokossmaak, andere zijn neutraler van smaak.

Louis van Nieuwland, adviseur Voeding, Consumentenbond
Gezondgids 2, april 2014

Lees ook:
Vetten: essentieel, maar liever niet teveel

Terug naar het overzicht

 

Gezondgids

Wil je bewust en gezond leven? Laat de Gezondgids je daarbij helpen, met tests van voedsel en medicijnen. Maar ook met praktische tips waar je elke dag iets mee kunt. Daarnaast geven we adviezen over hoe je klachten en gebreken voorkomt en je conditie op peil houdt en krijg je actueel gezondheidsnieuws.

Meer informatie over de Gezondgids

Gezondgids 1 2020 1200x1200