icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Is ontzuren nodig?

Vraag: Ik las over Alka, een lijn met allemaal producten waar je gezonder van wordt doordat ze in het lichaam achtergebleven zuurresten zouden opruimen. Wat is er waar van dit verhaal? En is ontzuren eigenlijk wel nodig?


Antwoord: Ontzuren van het lichaam vindt continu plaats zonder dat we er erg in hebben. De zuurgraad wordt vooral gereguleerd doordat de nieren bicarbonaat vasthouden en zuur uitscheiden. Nierziekten kunnen ertoe leiden dat zuur niet meer wordt ‘geneutraliseerd’. Mensen met een normale nierfunctie zijn goed in staat om zelf hun zuurgraad te regelen.

Van bicarbonaatproducten, zoals die van Alka, is nooit bewezen dat ze effect hebben. Een dieet rijk aan groente, fruit en water en met beperkt dierlijk eiwit is dan ook te verkiezen boven dergelijke producten.

Sowieso gunstig voor de gezondheid, én voor de portemonnee!

Maarten Soeters, internist-endocrinologist Academisch Medisch Centrum Amsterdam
Gezondgids 5, oktober 2015

Terug naar het overzicht

 

Gezondgids

Wil je bewust en gezond leven? Laat de Gezondgids je daarbij helpen, met tests van voedsel en medicijnen. Maar ook met praktische tips waar je elke dag iets mee kunt. Daarnaast geven we adviezen over hoe je klachten en gebreken voorkomt en je conditie op peil houdt en krijg je actueel gezondheidsnieuws.

Meer informatie over de Gezondgids

Gezondgids 1 2020 1200x1200