Wanneer je onze website bezoekt kunnen we informatie over je bezoek verzamelen door het plaatsen van cookies. Functionele en analytische cookies plaatsen we altijd, uit deze cookies kunnen we geen persoonlijke gegevens herleiden. Overige cookies die herleidbare gegevens bevatten plaatsen we alleen met jouw toestemming. We delen jouw persoonsgegevens nooit met derden, maar derden kunnen wel toegang tot jouw persoonsgegevens krijgen als je toestemming geeft voor hun cookies.
Vraag: Wat is er waar van berichten in de media dat het nuttigen van noten en pindakaas ongezond is vanwege het kankerverwekkende aflatoxine?
Antwoord: Aflatoxine is een stof die door een schimmel in ons eten kan komen. Hij is schadelijk zodra het meer is dan een spoortje. Helaas zit de aflatoxine nog in het product als de schimmel al weg is. Niet alleen pinda’s, ook noten, peulvruchten, granen en koffiebonen kunnen tussen de oogst en het eindproduct beschimmelen, waardoor aflatoxine achter kan blijven. Bedrijven doen er alles aan om de grondstoffen droog en vrij van schimmels te houden, opgedragen door strenge wetgeving. Onderzoeken geven aan dat het aflatoxinerisico voldoende onder controle is. Ook ons onderzoek van 15 merken pindakaas bracht geen aflatoxine aan het licht (Consumentengids, oktober 2013).
Ons advies is de strategie te volgen die het best werkt tegen de vele potentiële bedreigingen in ons eten: gevarieerd eten.
Louis van Nieuwland, adviseur Voeding, Consumentenbond Gezondgids 2, april 2015