icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Is pindakaas gezond?

Vraag: Wat is er waar van berichten in de media dat het nuttigen van noten en pindakaas ongezond is vanwege het kankerverwekkende aflatoxine?


pindakaasAntwoord: Aflatoxine is een stof die door een schimmel in ons eten kan komen. Hij is schadelijk zodra het meer is dan een spoortje. Helaas zit de aflatoxine nog in het product als de schimmel al weg is. Niet alleen pinda’s, ook noten, peulvruchten, granen en koffiebonen kunnen tussen de oogst en het eindproduct beschimmelen, waardoor aflatoxine achter kan blijven. Bedrijven doen er alles aan om de grondstoffen droog en vrij van schimmels te houden, opgedragen door strenge wetgeving. Onderzoeken geven aan dat het aflatoxinerisico voldoende onder controle is. Ook ons onderzoek van 15 merken pindakaas bracht geen aflatoxine aan het licht (Consumentengids, oktober 2013).

Ons advies is de strategie te volgen die het best werkt tegen de vele potentiële bedreigingen in ons eten: gevarieerd eten. 

Louis van Nieuwland, adviseur Voeding, Consumentenbond
Gezondgids 2, april 2015

Terug naar het overzicht

 

Smaakt dit naar meer?

Met de Gezondgids krijg je meer grip op je gezondheid. Wij beoordelen de laatste voedingstrends, selecteren het nieuws en geven praktische tips om in beweging te blijven.

Lees de gratis artikelen

Webwinkel Gezondgids 4 2020 1200x1200