icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Kookvocht

Vraag: Ik drink na het koken van sommige groenten het kookwater op voor de extra vitaminen. Is dat eigenlijk wel aan te raden?

Gepubliceerd op:7 juni 2019


Antwoord: Als je een gevarieerd en gezond voedingspatroon hebt, krijg je in principe voldoende vitaminen en mineralen binnen. Door groente niet langer dan nodig te koken in weinig water, beperk je vitamineverlies.

Kookvocht drinken is meestal af te raden. Zo bevat kookwater van aardappelen het plantengif solanine. Ook kookvocht van nitraatrijke groenten (zoals spinazie, bieten en andijvie) kun je beter niet opdrinken, evenals kookwater waaraan zout is toegevoegd. Kookvocht van kikkererwten en andere peulvruchten kan daarentegen wél waardevol zijn om te hergebruiken. Dit kookvocht is rijk aan eiwitten en kan ei vervangen bij de bereiding van bijvoorbeeld chocolademousse en meringue.

Brigitte van der Bent, redacteur-onderzoeker Voeding bij de Consumentenbond
Gezondgids 3, 2019

Terug naar het overzicht

Gezondgids

Wil je bewust en gezond leven? Laat de Gezondgids je daarbij helpen, met tests van voedsel en medicijnen. Maar ook met praktische tips waar je elke dag iets mee kunt. Daarnaast geven we adviezen over hoe je klachten en gebreken voorkomt en je conditie op peil houdt en krijg je actueel gezondheidsnieuws.

Meer informatie over de Gezondgids

Gezondgids 6 2019 1200x1200