icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Lactosevrij

Vraag: Omdat ik geen lactose verdraag, gebruik ik bijna geen melkproducten. Op een bakje Activia-yoghurt staat ‘zonder lactose’, maar op de ingrediëntenlijst lees ik dat het voor 85% uit melk bestaat. Mag ik dit eten?


Antwoord: In zuivel zit van nature lactose, ook wel melksuiker genoemd. Mensen met een lactose-intolerantie verteren melksuiker slecht, waardoor ze darmklachten krijgen. Maar de Activia-yoghurt kunt u gewoon eten. De yoghurt is gemaakt van melk, maar bevat door een ‘trucje’ geen lactose meer. Danone voegt namelijk lactase toe tijdens het productieproces van de lactosevrije yoghurt. Dit is het enzym dat mensen met een lactose-intolerantie niet of nauwelijks aanmaken. Lactase verteert lactose; het knipt de melksuiker op in twee kleinere stukken, die wel in de darm opgenomen kunnen worden.

Danone hoeft dit enzym niet op het etiket te vermelden, omdat het in het eindproduct niet meer aanwezig is. Vandaar dat de gedeclareerde ingrediënten van deze lactosevrije yoghurt gelijk zijn aan die van gewone yoghurt.

Thomas Cammelbeeck, redacteur–onderzoeker Voeding Consumentenbond
Gezondgids 3, 2018

Terug naar het overzicht
 

Gezondgids

Wil je bewust en gezond leven? Laat de Gezondgids je daarbij helpen, met tests van voedsel en medicijnen. Maar ook met praktische tips waar je elke dag iets mee kunt. Daarnaast geven we adviezen over hoe je klachten en gebreken voorkomt en je conditie op peil houdt en krijg je actueel gezondheidsnieuws.

Meer informatie over de Gezondgids

Gezondgids 2 2020