icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Laurier uit eigen tuin

Vraag: Gedroogde laurierblaadjes zijn relatief duur. Nu heb ik in mijn tuin onbespoten laurierstruiken staan. Kan ik de blaadjes drogen en in mijn eten verwerken? Of is dat niet aan te bevelen omdat de blaadjes in de fabriek bepaalde bewerkingen ondergaan?


laurierAntwoord: Er is niets mis mee om de blaadjes van een laurier (Laurus nobilis) uit eigen tuin in het eten te verwerken. Verwar de laurier niet met planten die er alleen maar op lijken of iets van laurier in hun naam hebben. Aan de onmiskenbare geur van een gekneusd blad herken je de echte. Even afspoelen na het plukken is aan te raden om stof en uitwerpselen van vogels te verwijderen. De blaadjes worden gewoonlijk gedroogd, maar zijn ook vers te gebruiken, al smaakt dat iets anders. Het drogen moet zodanig verlopen dat de groene kleur behouden blijft. Dit lukt door ze bijvoorbeeld op de verwarming te leggen. Als de blaadjes bruin worden, verliezen ze hun smaak. Overigens eet je de blaadjes niet op, maar trek je alleen de smaak eruit door ze mee te koken.

Louis van Nieuwland, adviseur Voeding, Consumentenbond
Gezondgids 1, februari 2014

Terug naar het overzicht

 

Gezondgids

Wil je bewust en gezond leven? Laat de Gezondgids je daarbij helpen, met tests van voedsel en medicijnen. Maar ook met praktische tips waar je elke dag iets mee kunt. Daarnaast geven we adviezen over hoe je klachten en gebreken voorkomt en je conditie op peil houdt en krijg je actueel gezondheidsnieuws.

Meer informatie over de Gezondgids

Gezondgids 2 2020